Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
ΝΕΟ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ ΚΡΟΥΣΜΑ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ / Νέο Ρατσιστικό κρούσμα στην Ξάνθη: "Βλάκες υπάρχουν παντού..."
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΝΕΟ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ ΚΡΟΥΣΜΑ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ / Νέο Ρατσιστικό κρούσμα στην Ξάνθη: "Βλάκες υπάρχουν παντού..."

Ο Γκαετάν Μπονγκ, ένα ακόμη θύμα ρατσιστικής "επίθεσης" στα ελληνικά γήπεδα...

Οι καταγγελίες του αμυντικού του Ολυμπιακού, Γκαετάν Μπονγκ, για ρατσιστική επίθεση στην Ξάνθη επαναφέρουν στην επικαιρότητα ένα πολύ σημαντικό ζήτημα και αναδεικνύουν την επιφανειακή αντιμετώπιση ανάλογων κρουσμάτων. Το γεγονός δεν έγινε άμεσα αντιληπτό. Ήταν ο ίδιος ο Καμερουνέζος αριστερός μπακ που αποκάλυψε τα όσα συνέβησαν με ανάρτησή του σε Μέσο Κοινωνικής Δικτύωσης στο Διαδίκτυο...

"Σήμερα άκουσα ήχους μαϊμούς από τον κόσμο της Ξάνθης, αλλά στο τέλος δυσκολεύτηκα να τους ακούσω, επειδή είχαν μπανάνες στο στόμα τους!", έγραψε χαρακτηριστικά ο παίκτης του Ολυμπιακού μετά την αναμέτρηση στην ακριτική πόλη.

Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που στην Ξάνθη γίνεται κάτι αντίστοιχο. Ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες που έχουν περάσει από το ελληνικό πρωτάθλήμα, ο Βραζιλιάνος άσος Ζιλμπέρτο Σίλβα, είχε αποκαλύψει πάλι μέσω Διαδικτύου ένα ανάλογο κρούσμα...

"Δυστυχώς αυτό το φρικτό γεγονός συνέβη και πάλι. Υπήρξε ρατσιστική συμπεριφορά οπαδών της Ξάνθης προς τους μαύρους παίκτες του Παναθηναϊκού. Ήταν μεγάλη ντροπή όλων αυτών των οπαδών προς τους παίκτες του Παναθηναϊκού. Θα ήθελα να ζητήσω από όλους σας να στείλετε ένα μήνυμα κατά του ρατσισμού, ο οποίος πρέπει να σταματήσει", έγραφε ο Ζιλμπέρτο το 2011. Στο στόχαστρο των ρατσιστών είχε βρεθεί και ο Τζιμπρίλ Σισέ, ο οποίος σε μεταγενεστέρη συνέντευξή του είχε δείξει πώς αντιλαμβάνεται το ζήτημα: "Δεν είναι ρατσιστές οι Έλληνες! Βλάκες υπάρχουν παντού..."

Αν υπήρχε ανάλογο κρούσμα σε ευρωπαϊκό ματς, οι μηχανισμοί της ΟΥΕΦΑ θα είχαν τεθεί αμέσως σε λειτουργία και οι έρευνες θα ήταν ήδη σε προχωρημένο στάδιο. Όπως και σε οποιοδήποτε προηγμένο πρωτάθλημα. Έχουμε αναφερθεί επανειλημμένως στο πόσο σημαντική θέση έχει στην ατζέντα της ΟΥΕΦΑ, αλλά και της ΦΙΦΑ, η καταπολέμηση του ρατσισμού και αυτό γίνεται εύκολα αντιληπτό από τις τιμωρίες που υπάρχουν στις φετινές ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Πιο πρόσφατο παράδειγμα ο Ολυμπιακός, ο οποίος θα κληθεί να αγωνιστεί απέναντι στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με δύο θύρες κλειστές, λόγω ενός αμφιλεγόμενου συμβόλου σε πανό οπαδών του.

Η επίθεση στον Μπονγκ έγινε αμέσως γνωστή στους ανθρώπους της FARE, του δικτύου κατά του ρατσισμού, που αποτελεί τον άμεσο σύμμαχο της ΟΥΕΦΑ και έχει θεσμοθετήσει τους παρατηρητές ρατσισμού. Οι προσπάθειες που γίνονται όμως για τη συλλογή περισσότερων στοιχείων δεν έχουν βρει ανάλογη ανταπόκριση. Οι ελληνικές ποδοσφαιρικές αρχές δεν έχουν δώσει την παραμικρή σημασία. Ούτε διαφαίνεται στον ορίζοντα κάποια προσπάθεια εναρμονισμού με τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και τους φορείς που μάχονται για την αντιμετώπιση του ρατσισμού στα γήπεδα. Οι άνθρωποι της FARE άλλωστε δεν τρέφουν και πολλές ελπίδες για περαιτέρω δράση. Το περισσότερο που θεωρούν ότι μπορεί να υπάρξει είναι χρηματικό πρόστιμο, όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν.

Οι «ερυθρόλευκοι» καταδίκασαν το γεγονός, έστω και με μικρή καθυστέρηση. "Η ΠΑΕ Ολυμπιακός, με αφορμή τη φραστική ρατσιστική επίθεση που δέχτηκε ο ποδοσφαιριστής Γκαετάν Μπονγκ από μεμονωμένους φιλάθλους στο γήπεδο των Πηγαδιών Ξάνθης, καταδικάζει απερίφραστα το συγκεκριμένο γεγονός και κάθε μορφή αντίστοιχης συμπεριφοράς" ανέφερε η σχετική ανακοίνωση.

Πέραν, όμως, των τυπικών τοποθετήσεων, οι σύλλογοι οφείλουν να σκληρύνουν τη στάση τους προς τα κομμάτια της κερκίδας που εκθέτουν όλους τους υπόλοιπους φιλάθλους τους. Και στη συνέχεια, με τους αρμόδιους φορείς να προχωρήσουν σε ουσιαστικές δράσεις. Στην Ελλάδα των πελατειακών σχέσεων όμως, κάτι τέτοιο προς το παρόν φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL