Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.0°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.9°C15.9°C
0 BF 55%
H "Χρυσή Μπάλα" του Αφγανιστάν!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

H "Χρυσή Μπάλα" του Αφγανιστάν!

H βράβευση του Κριστιάνο Ρονάλντο ως καλύτερου ποδοσφαιριστή για το 2013 με την πολυδιαφημισμένη "Χρυσή Μπάλα" επισκίασε μία σημαντική διάκριση που έδωσε η FIFA στην ίδια τελετή σε μία ρημαγμένη χώρα. Το βραβείο "Fair Play" για το Αφγανιστάν.

Όπως αναφέρει η Παγκόσμια Ομοσπονδία, το βραβείο δόθηκε "μετά από μια χρονιά αξιοσημείωτων επιτευγμάτων σε επίπεδο υποδομών στο ποδόσφαιρο, για την ανάπτυξη του αθλήματος της χώρας και για την διατήρηση μιας επαγγελματικής λίγκας, παρά την αστάθεια που επέφερε ο πόλεμος".

Για τρεις δεκαετίες το Αφγανιστάν υπέφερε από τις καταστροφές του πολέμου. Κάθε δραστηριότητα είχε διακοπεί, όπως φυσικά και το ποδόσφαιρο. Από το 1996 μέχρι το 2001 οι Ταλιμπάν μετέτρεψαν το παλιό γήπεδο της Καμπούλ σε τόπο εκτελέσεων, λιθοβολισμών και ακρωτηριασμών. Οι στρατιωτικές δυνάμεις έπαιξαν λίγο μετά την εκθρόνιση του καθεστώτος αγώνα με αφγανική ομάδα στο γήπεδο της πόλης, προσπαθώντας να δείξουν ότι επίκειται αλλαγή στη ρημαγμένη χώρα.

Τον Δεκέμβριο του 2011 Αφγανοί ηγέτες, συνοδευόμενοι από τον Αμερικανό πρέσβη Ράιαν Κρόκερ και τον διοικητή των δυνάμεων στρατού, στρατηγό Τζεν Άλσεν, παρευρέθηκαν σε εκδήλωση για την ανακαίνιση του γηπέδου Γκαζί. Το 2013, ωστόσο, ήταν η κομβική χρονιά. Το εγχώριο πρωτάθλημα άρχισε και πάλι, με τη συμμετοχή οκτώ ομάδων. Το ποδόσφαιρο αποτέλεσε μια εναλλακτική διέξοδο, μετά την αποχώρηση των στρατευμάτων.

"Για να έρθει ειρήνη και να σταθεροποιηθεί η χώρα δεν αρκεί η εκπαίδευση στρατιωτών. Ο αθλητισμός είναι μια δυνατή βάση για την ειρήνη, αφού εμπεριέχει αξίες όπως η ενότητα, η ολοκλήρωση, η τιμή και εμποδίζει τον ρατσισμό, τα ναρκωτικά και άλλα στοιχεία που φέρνουν ανασφάλεια" έλεγε ο πρόεδρος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας του Αφγανιστάν, Κεραμουντίν Καρίμ, πριν από την έναρξη της πειραματικής Πρέμιερ Λιγκ στη χώρα.

Με τη στήριξη των ΜΜΕ και των ιδιωτικών κεφαλαίων, διεξήχθη ένα τηλεοπτικό σόου, στο οποίο ο οποιοσδήποτε μπορούσε να δηλώσει συμμετοχή και να δείξει τα ποδοσφαιρικά του ταλέντα. Ο κόσμος το αγκάλιασε και από εκεί ξεπήδησαν σε μεγάλο βαθμό οι παίκτες των ομάδων.

Ένα μεγάλο επίτευγμα μέσα στη χρονιά ήταν η διεξαγωγή του πρώτου διεθνούς φιλικού στην Καμπούλ την τελευταία δεκαετία ανάμεσα στο Αφγανιστάν και στο Πακιστάν. Οι δύο χώρες είχαν να τεθούν αντιμέτωπες σε ποδοσφαιρικό ματς 36 χρόνια. Ο αγώνας έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμά συμφιλίωσης και ο κόσμος, ο οποίος είδε τη χώρα του να επικρατεί μει 3-0, το εξέλαβε ως γιορτή. Σε όλη τη χώρα οι άνθρωποι άφησαν τα σπίτια τους και βγήκαν να πανηγυρίσουν!

Τον Νοέμβριο τα πανηγύρια επεκτάθηκαν. Η Εθνική ομάδα επικράτησε της Ινδίας για να κατακτήσει το Κύπελλο Ομοσπονδιών Νότιας Ασίας. Οι ποδοσφαιριστές λειτουργούν πλέον και ως πρεσβευτές, εμφανίζονται στα ΜΜΕ και στέλνουν μηνύματα στον κόσμο και τα παιδιά. Τον Οκτώβριο του 2013, η Ομοσπονδία του Αφγανιστάν, κατάφερε με τη συνδρομή της FIFA να ολοκληρώσει την κατασκευή γηπέδων με τεχνητό χλοοτάπητα, τα οποία χρησιμοποιούνται και από τα παιδιά και τα τμήματα υποδομής.

Ξεκάθαρα βήματα προόδου, όμως, έγιναν και όσον αφορά το γυναικείο ποδόσφαιρο, το οποίο δεν υπήρχε καν στην ισλαμική ζωή του ασιατικού κράτους, ενώ στις κοπέλες απαγορευόταν μέχρι και η είσοδός τους στο γήπεδο για την παρακολούθηση αγώνων. Πλέον όχι μόνο τους επιτρέπεται, αλλά παράλληλα μπορούν να συμμετάσχουν σε αγώνες και να πάρουν μαθήματα από επαγγελματίες προπονητές ποδοσφαίρου. Συνολικά 23 σύλλογοι, εκ των οποίων οι 16 στην Καμπούλ, δίνουν τη δυνατότητα σε γυναίκες και κορίτσια να παίξουν ποδόσφαιρο.

Η Τόκιο Σεξγουέιλ, σύμβουλος της FIFA, ξεκαθάρισε ότι το Αφγανιστάν πήγε κόντρα σε όλα τα προγνωστικά για να καταφέρει να πάρει το βραβείο. Η Παγκόσμια Ομοσπονδία αναγνώρισε τις πολυεπίπεδες προσπάθειες, που έδειξαν για μια ακόμα φορά τη δύναμη του ποδοσφαίρου...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL