Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Ο "ανεστραμμένος" ναζιστικός χαιρετισμός του Ανελκά!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο "ανεστραμμένος" ναζιστικός χαιρετισμός του Ανελκά!

"Πάγωσε" την ποδοσφαιρική Ευρώπη η ναζιστική χειρονομία του Ανελκά...

Ο Γάλλος ποδοσφαιριστής της αγγλικής Γουέστ Μπρομ, Νικολά Ανελκά, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων με τον αμφιλεγόμενο πανηγυρισμό του μετά το γκολ που σημείωσε στην αναμέτρηση με τη Γουέστ Χαμ. Ο 34χρονος πρώην επιθετικός της Άρσεναλ, της Ρεάλ Μαδρίτης και της Γιουβέντους έκανε έναν χαιρετισμό με αντισημιτική υποδήλωση και κινδυνεύει με βαριά τιμωρία, αφού η Αγγλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία έχει δηλώσει ότι θα είναι αμείλικτη σε τέτοια ζητήματα.

Η συγκεκριμένη χειρονομία έγινε γνωστή από τον Γάλλο κωμικό Ντιεντόν Εμπαλά Εμπαλά, ο οποίος έχει διωχθεί για αντισημιτισμό. Πρόκειται για μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα στη Γαλλία, αφού έχει καταδικαστεί έξι φορές για δυσφήμιση και υποκίνηση φυλετικού μίσους. Του έχει επιβληθεί συνολικά πρόστιμο 53.400 ευρώ, ενώ ο Μανουέλ Βαλς, υπουργός Εσωτερικών της χώρας, ζήτησε την απαγόρευση των σόου του. Τα ρατσιστικά αστεία του για τους Εβραίους είναι συχνά, ενώ ένας Εβραίος δημοσιογράφος που "τόλμησε" να του ασκήσει κριτική, μπήκε αμέσως στο στόχαστρό του...

Ο χαιρετισμός έχει την ονομασία "quenelle", που κυριολεκτικά σημαίνει ένα φαγητό, το οποίο μοιάζει με τα γιουβαρλάκια. Ουσιαστικά αναστρέφει την κίνηση του ναζιστικού χαιρετισμού, με το αριστερό χέρι να "κολλάει" ύψος του στήθους. Τον Σεπτέμβριο, η εικόνα δύο Γάλλων στρατιωτών να κάνουν τη συγκεκριμένη κίνηση έξω από μία συναγωγή προκάλεσε τεράστιες αντιδράσεις.

Το Ευρωπαϊκό Εβραϊκό Συμβούλιο ζήτησε να ληφθούν δράσεις κατά του Ανελκά, τονίζοντας ότι ουσιαστικά η κίνησή του είναι ναζιστική. "Είναι αηδιαστικό το ότι ένας τόσο γνωστός ποδοσφαιριστής κάνει μια τέτοια χειρονομία μίσους μπροστά σε δεκάδες χιλιάδες θεατές" τόνισε η πρόεδρος του Συμβουλίου, Μος Καντόρ. Η Γαλλίδα υπουργός Αθλητισμού Βαλερί Φουρνεϊρόν καταδίκασε τη χειρονομία, χαρακτηρίζοντάς την ως "σοκαριστική" και "αηδιαστική".

Τον Μάρτιο, η Αγγλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία ανακοίνωσε ότι οποιοσδήποτε ποδοσφαιριστής κριθεί ένοχος για ρατσιστική συμπεριφορά, θα τιμωρείται άμεσα με μίνιμουμ ποινή πέντε αγωνιστικών. Λίγες ώρες μετά το συμβάν η Ομοσπονδία ξεκίνησε έρευνα, σε συνεργασία με αντιρατσιστικούς φορείς και οργανώσεις. Μέχρι την ώρα συγγραφής του παρόντος δεν είχε ανακοινωθεί ποινή, αλλά δεν είναι λίγοι εκείνοι που ζητούν παραδειγματική τιμωρία.

Μέσω μηνύματος του σε Μέσο Κοινωνικής Δικτύωσης, ο Ανελκά τόνισε ότι προχώρησε στον συγκεκριμένο πανηγυρισμό για να στείλει την αφιέρωση στον Γάλλο κωμικό, ο οποίος είναι φίλος του. "Φυσικά και δεν υιοθετώ ούτε τον ρατσισμό, ούτε τον αντισημιτισμό και στηρίζω τον χαιρετισμό μου. Η έννοιά του είναι αντι-συστημική. Δεν ξέρω τι σχέση έχει με αυτό η θρησκεία" είπε χαρακτηριστικά και έριξε ευθύνες για τον "χαμό", που προκλήθηκε, στους πολιτικούς.

Η προσπάθεια προσδιορισμού τέτοιων εκφράσεων ως "αντισυστημικών" δεν είναι ξένη. Ανάλογο προφίλ επιδιώκει να δώσει στις πράξεις της και η Χρυσή Αυγή. Η Γουέστ Μπρομ με ανακοίνωσή της ενημέρωσε ότι αναγνωρίζει την αναστάτωση που δημιούργησε ο παίκτης της και του ζήτησε να μην χρησιμοποιήσει ξανά τον συγκεκριμένο πανηγυρισμό. Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι στο διάστημα που θα περιμένει την απόφαση της Αγγλικής Ομοσπονδίας, ο παίκτης θα υπολογίζεται κανονικά. Σε μια ομάδα, πάντως, με παράδοση στη μάχη κατά των διακρίσεων και ρητές δεσμεύσεις ότι οποιοσδήποτε σχετίζεται με τον σύλλογο δεν θα έχει οποιαδήποτε σχέση με αυτές, η πράξη του Ανελκά προκαλεί ντροπή...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL