Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.6°C22.4°C
4 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C19.3°C
3 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.5°C18.0°C
5 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.1°C
6 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.7°C20.9°C
4 BF 35%
Η αναφορά της ΦΙΦΑ για τα συμβάντα στο "Γ. Καραϊσκάκης": "'Ηταν λίγοι οι νεοναζί..."
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η αναφορά της ΦΙΦΑ για τα συμβάντα στο "Γ. Καραϊσκάκης": "'Ηταν λίγοι οι νεοναζί..."

Μια ακόμη φωτογραφία που αποδεικνύει ότι οι "αρχαίοι Έλληνες" ήταν ελάχιστοι στον αγώνα Ελλάδας - Ρουμανίας...

Μολονότι έγιναν αρκετές προσπάθειες για να περάσουν στα... ψιλά οι ναζιστικοί χαιρετισμοί στο ματς της Ελλάδας με τη Ρουμανία στο "Γ. Καραϊσκάκης", προκειμένου να μη χαλάσει το πανηγυρικό κλίμα, η ΦΙΦΑ ενημερώθηκε με κάθε λεπτομέρεια για τα πεπραγμένα στον συγκεκριμένο αγώνα, ο οποίος μετά την ανάρτηση πανό υποστήριξης στη Χρυσή Αυγή από τους Ρουμάνους οπαδούς, ήταν "υψηλής επικινδυνότητας".

Σύμφωνα με πληροφορίες της "Αυγής", στην Παγκόσμια Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία αναφέρθηκε ότι για μια ακόμα φορά υπήρξαν ναζιστικά κρούσματα στο γήπεδο, ωστόσο, μέχρι την ώρα της συγγραφής του παρόντος, η έκθεση των γεγονότων βρισκόταν στο στάδιο της αξιολόγησης. Λόγω του ότι τα στοιχεία της αναφοράς επισημαίνουν ότι "οι ναζιστικοί χαιρετισμοί δεν ήταν ευρείας κλίμακας", είναι πιθανόν να μην υπάρξει κάποια αυστηρή τιμωρία, οπότε δεν κινδυνεύει και η έδρα της εθνικής μας σε επίσημο μελλοντικό αγώνα της.

Εξάλλου, στη... μόνη φωτογραφία που είδε το φως της δημοσιότητας από το ρεπορτάζ του Σπύρου Ραπανάκη στο "avgi.gr", φαίνεται ξεκάθαρα ότι οι "φίλαθλοι" με τις περικεφαλαίες που σηκώνουν το δεξί χέρι την ώρα του εθνικού ύμνου είναι λίγοι και το γεγονός αυτό συνηγορεί στο να γλιτώσει την εθνική από τους "μπελάδες".

Παράλληλα, υπήρξε ενημέρωση στη ΦΙΦΑ για ένα συγκεκριμένο πανό που λίγο έλειψε να τοποθετηθεί στις κερκίδες, αλλά την τελευταία στιγμή η ανάρτησή του απετράπη. Το συγκεκριμένο πανό ήταν λευκό και ανέφερε τη λέξη "Βrigade", όπως και εκείνο στο παιχνίδι με τη Σλοβακία, για το οποίο επιβλήθηκε πρόστιμο 30.000 ελβετικών φράγκων στην ΕΠΟ. Πλέον, οι παρατηρητές της Ομοσπονδίας είναι σε θέση να εντοπίσουν ακόμα και σύμβολα που χρησιμοποιούνται από ακροδεξιές οργανώσεις και δεν είναι τόσο γνωστά στο ευρύ κοινό.

Τα φυλλάδια υποστήριξης της Χρυσής Αυγής που είχαν γεμίσει τον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου ήταν μεν εκτός σταδίου, αλλά προκάλεσαν αρνητική εντύπωση στην πλειοψηφία των θεατών. Παράλληλα, ερωτηματικά προκαλεί η έλλειψη αναφορών στα κρούσματα από το μεγαλύτερο μέρος του Τύπου, αν και το γεγονός ότι οι χαιρετισμοί έγιναν από λίγους ίσως έπαιξε τον ρόλο του προκειμένου το όλο θέμα να περάσει "απαρατήρητο".

Υπόθεση Σίμουνιτς...

Είναι πάντως δεδομένο ότι η ΦΙΦΑ, όπως και η ΟΥΕΦΑ, έχουν εντείνει τους ελέγχους τους για ανάλογα περιστατικά. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα με τον αμυντικό της Κροατίας, Ζόσιπ Σίμουνιτς. Ο 35χρονος ποδοσφαιριστής, μετά τη νίκη-πρόκριση της ομάδας του επί της Ισλανδίας, πήρε το μικρόφωνο και φώναξε ένα σύνθημα το οποίο έχει ναζιστικό περιεχόμενο.

Ο Σίμουνιτς, μέσα από τον αγωνιστικό χώρο, φώναξε στους οπαδούς "για την πατρίδα", με κάποιους να απαντούν "έτοιμοι", όπως γινόταν στις "μαύρες" περιόδους της χώρας. Το άκουσμα αυτής της στιχομυθίας προκάλεσε οργή στους επιζώντες της ναζιστικής θηριωδίας στην Κροατία, καθώς επρόκειτο για την πολεμική ιαχή των συνεργατών των ναζί στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Τότε, δεκάδες χιλιάδες Κροάτες αγωνιστές, Σέρβοι, Εβραίοι και Ρομά εξολοθρεύτηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης από τις δυνάμεις της κυβέρνησης των δωσίλογων, που έστησαν οι ναζί στη διάρκεια της κατοχής της χώρας.

Η ενέργεια του Σίμουνιτς δεν έμεινε αναπάντητη από τον αθλητικό δικαστή της χώρας και ο γεννημένος στην Αυστραλία ποδοσφαιριστής κλήθηκε να πληρώσει ένα ποσό περίπου 4.000 ευρώ, που είναι και το μεγαλύτερο που προβλέπεται για περιπτώσεις που κάποιος ποδοσφαιριστής ωθεί με τη συμπεριφορά του στη δημιουργία φυλετικού μίσους. Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, ο Σίμουνιτς είχε επίγνωση πως το σύνθημα "ήταν το επίσημο σύνθημα του ολοκληρωτικού καθεστώτος της Ουστάσα και το οποίο εκπροσωπεί μία μορφή αποδοχής μίας απολυταρχικής ιδεολογίας και του μίσους απέναντι σε άλλα άτομα με βάση την εθνική και φυλετική τους καταγωγή".

"Υποκίνηση εθνικού μίσους..."

Σημειώνεται πως αρκετές οργανώσεις ζήτησαν να τιμωρηθεί ακόμα και ποινικά ο παίκτης, πρόταση που απορρίφθηκε ωστόσο από την εισαγγελία, ενώ πέρα από τον κροατικό Τύπο η χειρονομία του Σίμουνιτς καταδικάστηκε επίσης και από τον Επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Νιλς Μουίζνιεκς. "Η Κροατία πρέπει να καταδικάσει απερίφραστα τον χαιρετισμό του ποδοσφαιριστή της εθνικής της ομάδας. Η υποκίνηση εθνικού μίσους δεν μπορεί να γίνεται ανεκτή", έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter.

Εξάλλου, ο υπουργός Επιστημών, Παιδείας και Αθλητισμού της Κροατίας, Ζέλικο Γιοβάνοβιτς παρέπεμψε τον Σίμουνιτς στην Επιτροπή Ηθικής της Κροατικής Ολυμπιακής Επιτροπής με κατηγορητήριο ότι "πρόσβαλε την αξιοπρέπεια προσώπων και ότι με τη συμπεριφορά του προέβη σε διακρίσεις με βάση τη φυλή, το φύλο, τη θρησκεία, την ηθική, τη φιλοσοφική και πολιτική άποψη και σε παραβίαση των αρχών και των κανόνων που καθορίζονται από τον Ολυμπιακό Χάρτη, τον Κώδικα Δεοντολογίας της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, τον νόμο περί αθλητισμού και το καταστατικό της Κροατικής Ολυμπιακής Επιτροπής".

Η ΦΙΦΑ, από την πλευρά της, αφού συνέλεξε στοιχεία από τον παρατηρητή του αγώνα και από την οργάνωση "Football Against Racism", αποφάσισε να ξεκινήσει την πειθαρχική διαδικασία και είναι πιθανόν να τιμωρηθεί με ποινή αποκλεισμού από την εθνική και βέβαια από το Μουντιάλ της Βραζιλίας, την πρόκριση στο οποίο "πανηγύρισε" μ' αυτόν τον νεοναζιστικό τρόπο ο Κροάτης αμυντικός.

Απαγόρευση εισόδου...

Οι διαδικασίες ελέγχου πλέον έχουν γίνει πολύ αυστηρές από την Παγκόσμια Ομοσπονδία και πολύ δύσκολα θα συμβεί κάτι που δεν θα υποπέσει στην αντίληψη των παρατηρητών της. Ο θεσμός του παρατηρητή ρατσισμού εισήχθη από τη ΦΙΦΑ μετά το συνέδριό της στα τέλη του περασμένου Μαΐου, σε συνδυασμό με τις αυστηρότερες ποινές σε θέματα που αφορούν τον ρατσισμό.

Το συνέδριο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας ψήφισε σχεδόν ομόφωνα (204 ψήφοι υπέρ, μία κατά) τους νέους κανονισμούς, σύμφωνα με τους οποίους προβλέπονται ποινές αφαίρεσης βαθμών, ακόμα και αποκλεισμού από διοργανώσεις, σε περίπτωση ρατσιστικών συμπεριφορών! Η πρώτη φορά που η ΟΥΕΦΑ προχώρησε με πιο επίσημο τρόπο στην παρακολούθηση και λεπτομερή καταγραφή των όσων διεξάγονται στις εξέδρες των γηπέδων ήταν κατά τη διάρκεια του Euro 2012.

Βέβαια, πριν πάρουν αποφάσεις η ΦΙΦΑ και η ΟΥΕΦΑ, θα μπορούσαν να πάρουν οι ίδιες οι ομάδες, όπως η Μπορούσια Ντόρτμουντ, όταν οπαδός της χαιρέτισε με ναζιστικό τρόπο το τέρμα του Λεβαντόφσκι στην αναμέτρηση με τη Στουτγκάρδη την 1η Νοεμβρίου. Οι διοικούντες της γερμανικής ομάδας, μετά από έρευνα, βρήκαν τον δράστη και τον τιμώρησαν με πενταετή αποκλεισμό εισόδου στις αναμετρήσεις της ομάδας! Να ένα καλό παράδειγμα και για την ΕΠΟ...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL