Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.0°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.9°C15.9°C
0 BF 55%
"ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2014" / Μουντιάλ 2014: Συνεπείς οι Έλληνες των επιτυχιών!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2014" / Μουντιάλ 2014: Συνεπείς οι Έλληνες των επιτυχιών!

"Η Ελλάδα και η μυθολογία έχει έναν νέο ήρωα. Τον Κώστα Μήτρογλου!". Με τη συγκεκριμένη περιγραφή υποδέχθηκαν την ισοπαλία 1-1 της Ελλάδας με τη Ρουμανία στη μακρινή Αργεντινή! Ο διεθνής επιθετικός του Ολυμπιακού σκόραρε και στο Βουκουρέστι και με τρία γκολ στη διαδικασία των "μπαράζ" συντέλεσε τα μέγιστα στην πρόκριση της εθνικής μας στο "Μουντιάλ" της Βραζιλίας. Πρόκειται για την πέμπτη ελληνική συμμετοχή σε μεγάλη διοργάνωση την τελευταία δεκαετία, καθώς, με εξαίρεση το "Μουντιάλ 2006", το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα έχει καταφέρει να θεωρείται σίγουρος "καλεσμένος" στα σημαντικά ποδοσφαιρικά "ραντεβού".

Δικαίωση για Σάντος...

Ο Φερνάντο Σάντος ήταν άψογα "διαβασμένος" και, με εξαίρεση το πρώτο δεκάλεπτο του αγώνα στο Βουκουρέστι, η αναμέτρηση ήταν στα μέτρα της εθνικής μας. Τακτική προσήλωση, εξαιρετικές τοποθετήσεις και περιορισμός των επιθετικών "όπλων" των Ρουμάνων, σε συνδυασμό με έξυπνες κινήσεις στην επίθεση και ευκαιρίες. Η Ελλάδα δημιούργησε φάσεις στο "καυτό" Βουκουρέστι και από τη στιγμή που προηγήθηκε, έπειτα από την εκπληκτική πάσα του Καραγκούνη στον Μήτρογλου, τα πάντα ήταν πιο εύκολα. Ο Φερνάντο Σάντος, με δάκρυα στα μάτια, αφιέρωσε την μεγάλη πρόκριση στον ελληνικό λαό, μιλώντας -όσο... μπορούσε- στη γλώσσα μας.

Ο Πορτογάλος τεχνικός ήταν ιδιαίτερα εκφραστικός και έτρεξε να πανηγυρίσει με υψωμένες τις γροθιές στην κερκίδα με τους Έλληνες οπαδούς. Οι παίκτες έγιναν ένα... κουβάρι με τον κόσμο και οι πανηγυρισμοί δεν σταμάτησαν ούτε στο ταξίδι της επιστροφής. Το σχόλιο του Σωτήρη Νίνη, άλλωστε, σε Μέσο Κοινωνικής Δικτύωσης αποτυπώνει πλήρως το κλίμα: "23 παίκτες, μια οικογένεια"....

Οι αντίπαλοι στη Βραζιλία...

"Τώρα που προκριθήκαμε, ας έρθει όποιος να 'ναι" δήλωσε χαρακτηριστικά ο Φερνάντο Σάντος για τους αντιπάλους στους ομίλους δείχνοντας την συνολική αλλαγή νοοτροπίας που έχει συντελεστεί στην εθνική τα τελευταία χρόνια. Ακόμα και απέναντι σε παραδοσιακές ποδοσφαιρικές δυνάμεις, δεν μπαίνει στο γήπεδο για να ηττηθεί. Έχει μάθει να κοιτάζει τους πάντες στα μάτια. Μάλιστα, με τον Φερνάντο Σάντος στον πάγκο της έχει μόλις 4 ήττες σε 43 ματς!

Η αλήθεια πάντως είναι ότι στην κλήρωση, που θα πραγματοποιηθεί στις 6 Δεκεμβρίου στη Μπαΐα της Βραζιλίας, η οποία θα γίνει η πέμπτη χώρα που διοργανώνει "Μουντιάλ" για δεύτερη φορά, κανείς δεν θα πει "όχι" σε κάποιους πιθανούς αντίπαλους. Υπάρχουν ομάδες που μπορούν να κάνουν ευκολότερο το έργο της Ελλάδας, η οποία μαζί με άλλες ευρωπαϊκές ομάδες θα τοποθετηθεί στο τέταρτο γκρουπ.

Ο πρώτος όμιλος ορίζεται με βάση την κατάταξη της ΦΙΦΑ, ενώ στους υπόλοιπους παίζουν ρόλο τα γεωγραφικά κριτήρια. Από το πρώτο γκρουπ η Ελβετία αποτελεί την πιο "βατή" αντίπαλο, ενώ το Βέλγιο, αν και έχει πολλούς ταλαντούχους παίκτες, δεν αποτελεί φόβητρο, όπως και η Ουρουγουάη. Στο δεύτερο γκρουπ υπάρχουν ομάδες από την Άπω Ανατολή και την Κεντρική Αμερική, οι οποίες επίσης αντιμετωπίζονται, ενώ από το τρίτο γκρουπ ξεχωρίζουν η Γαλλία και η Ακτή Ελεφαντοστού.

Οι "32" του "Μουντιάλ 2014" ανά ήπειρο είναι:

ΑΦΡΙΚΗ: Αλγερία, Καμερούν, Γκάνα, Ακτή Ελεφαντοστού, Νιγηρία.

ΑΣΙΑ-ΩΚΕΑΝΙΑ: Αυστραλία, Ιράν, Ιαπωνία, Ν. Κορέα.

EΥΡΩΠΗ: Βέλγιο, Βοσνία / Ερζεγοβίνη, Κροατία, Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ρωσία, Ελβετία, Ισπανία.

ΝΟΤΙΑ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ ΚΑΙ ΚΑΡΑΪΒΙΚΗ: Κόστα Ρίκα, Ονδούρα, Μεξικό, ΗΠΑ.

ΝΟΤΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ: Αργεντινή, Βραζιλία, Κολομβία, Εκουαδόρ, Χιλή, Ουρουγουάη.

Δυνατή και στο "Euro"!

Η Ελλάδα πηγαίνει από θέση ισχύος και στα προκριματικά για το "Euro 2016" που θα διεξαχθεί στη Γαλλία. Ήδη από την πρώτη της νίκη επί των Ρουμάνων εξασφάλισε την παρουσία της στο πρώτο γκρουπ δυναμικότητας, μαζί με τις Ισπανία, Γερμανία, Αγγλία, Ιταλία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ρωσία και Βοσνία και θα έχει ευκολότερο έργο στον όμιλο. Είναι δεδομένο ότι τελευταία η τύχη χαμογελά συχνά στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, ωστόσο η εθνική έχει κάνει τις απαραίτητες κινήσεις προκειμένου να προδιαγράφει η ίδια την τύχη της!

Άπαντες παρόντες...

Η μεγάλη έκπληξη αποφεύχθηκε και έτσι στο "Μουντιάλ 2014" όλοι οι... εκλεκτοί καλεσμένοι θα δώσουν το "παρών". Η Γαλλία έφτασε κοντά στον αποκλεισμό μετά την ήττα με 2-0 από την Ουκρανία, ωστόσο κατάφερε να κερδίσει με 3-0 στον επαναληπτικό και να γίνει η μοναδική ομάδα στην ιστορία των "μπαράζ" της Ευρώπης που ανατρέπει ήττα με δύο γκολ διαφορά.

Παρών και ο πολυδιαφημισμένος Κριστιάνο Ρονάλντο, που μετέτρεψε τις αναμετρήσεις με τη Σουηδία σε προσωπικό σόου και με τέσσερα γκολ άφησε εκτός την ομάδα του Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς. Από την πλευρά της η Κροατία απέκλεισε την Ισλανδία κερδίζοντάς την 2-0 στον δεύτερο αγώνα στο Ζάγκρεμπ, ενώ ο πρώτος στο Ρέκιαβικ έληξε ισόπαλος χωρίς τέρματα.

Το "εισιτήριό" τους στα "μπαράζ" τσέκαραν και άλλες δύο ομάδες με συχνές παρουσίες στα Παγκόσμια Κύπελλα: το Μεξικό (5-1 και 4-2 εκτός έδρας με τη Νέα Ζηλανδία) και η Ουρουγουάη (5-0 εκτός έδρας και 0-0 με την Ιορδανία).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL