Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.1°C21.3°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.5°C19.4°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.0°C16.6°C
3 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.6°C18.6°C
1 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C17.9°C
2 BF 52%
Η ΟΥΕΦΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ ΤΗΝ ΕΠΟ / Ρουμάνοι "νεοδεξιοί" οπαδοί "συνομιλητές" της Χρυσής Αυγής!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η ΟΥΕΦΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ ΤΗΝ ΕΠΟ / Ρουμάνοι "νεοδεξιοί" οπαδοί "συνομιλητές" της Χρυσής Αυγής!

TOY ΘΑΝΟΥ ΣΑΡΡΗ

Στα ελληνικά γήπεδα, η κατακραυγή ενάντια στη φασιστική οργάνωση της Χρυσής Αυγής ήταν σχεδόν μαζική μετά την εν ψυχρώ δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Σε όλες τις γωνιές της χώρας, αναρτήθηκαν πανό και ακούστηκαν σχετικά συνθήματα, με τους οπαδούς να εκφράζουν με τον τρόπο τους την αντίθεσή τους στις πρακτικές της Χ.Α. και να δείχνουν αντιφασιστικά αντανακλαστικά. Το παράδειγμά τους ακολούθησαν και οπαδοί άλλων ομάδων, όπως οι Bukaneros της Ράγιο Βαγιεκάνο στην Ισπανία, της Ζανκτ Πάουλι στη Γερμανία και της Ομόνοιας στην Κύπρο.

Υπήρξαν όμως μεμονωμένα περιστατικά με εκ διαμέτρου αντίθετα μηνύματα, τα οποία δείχνουν ότι "το αυγό του φιδιού" συνεχίζει να εκκολάπτεται σε κάποιες κερκίδες. Τα τελευταία που είδαν το φως της δημοσιότητας ήταν αυτά στη Ρουμανία, αφενός στο τελευταίο παιχνίδι της εθνικής τους ομάδας, την οποία η Ελλάδα θα βρει απέναντί της στα "μπαράζ" για την τελική φάση του "Μουντιάλ" και αφετέρου στο ματς της Πόλι Τιμισοάρα με την Ουνιβερσιτατέα Κλουζ, δύο ομάδων με έντονο εθνικιστικό πυρήνα, για διάφορους λόγους. Στην Τιμισοάρα το ρατσιστικό μίσος αφορά κυρίως τους Ρομά, ενώ στο Κλουζ τη μειονότητα των... Ούγγρων!

Το πανό που αναρτήθηκε και στις δύο περιπτώσεις έγραφε στα ελληνικά "Λευτεριά στη Χρυσή Αυγή" και είχε το σήμα της οργάνωσης. Το περιεχόμενό του ήταν αντίστοιχο με εκείνο που είχαν αναρτήσει οπαδοί μιας άλλης ομάδας γνωστή για τον εθνικιστικό πυρήνα στις κερκίδες της, της ιταλικής Ελλάς Βερόνα, που είχε σηκώσει πανό "Ελεύθερη Ελλάδα" στα ιταλικά και είχε δίπλα του το σήμα της Χ.Α.. Και οι δύο, πάντως, περιπτώσεις αφορούν χώρες γειτονικές μεν, που δεν συνορεύουν ωστόσο άμεσα με την Ελλάδα, καθώς δεν έχουν οι Έλληνες και οι Ρουμάνοι ή Ιταλοί φασίστες εθνικιστικές διαφορές ή αλυτρωτικές διεκδικήσεις και το μόνο που τους "ενώνει" είναι ο ρατσισμός και η νεοναζιστική ιδεολογία.

Οι νεοναζιστικές τάσεις στα γήπεδα της Ρουμανίας έχουν βαθιές ρίζες. Η ενημέρωση στην ΕΠΟ έγινε από την ΟΥΕΦΑ, η οποία τους τελευταίους μήνες είναι αρκετά αυστηρή σε θέματα ρατσισμού στο γήπεδο. Με αφορμή το πανό, όμως, ήρθαν στην επιφάνεια και στοιχεία για τις σχέσεις των χρυσαυγιτών με τους φασίστες της "Νέας Δεξιάς" στη Ρουμανία, μιας οργάνωσης που ψάχνει στις κερκίδες των ομάδων για στρατολόγηση μελών και κάνει αισθητή την παρουσία της στα ματς της εθνικής. Όπως προκύπτει μάλιστα από το ρεπορτάζ, αποτελεί εδώ και χρόνια "συνομιλητή" της Χρυσής Αυγής.

Με τους Ρουμάνους όμως, η εθνική μας θα δώσει πολύ σύντομα δύο παιχνίδια, ένα εντός και ένα εκτός έδρας, στα οποία θα κριθεί η πρόκριση στο "Μουντιάλ 2014" στην Βραζιλία και ήδη η ΕΠΟ έχει ενημερωθεί για τις εκφράσεις συμπαράστασης στη Χρυσή Αυγή. Όπως και στην αναμέτρηση με τη Σλοβακία, όταν οι φυλακίσεις στελεχών της οργάνωσης ήταν ακόμα στην επικαιρότητα, ο έλεγχος αναμένεται να είναι πολύ αυστηρός και τα μέτρα ασφαλείας δρακόντεια.

Το βέβαιο είναι ότι στα παιχνίδια με τη Ρουμανία και εξ αιτίας αυτού του γεγονότος γίνονται "ιδιαίτερης επικινδυνότητας". Την ώρα που οι ομοϊδεάτες τους έχουν "χαθεί" στους τελευταίους αγώνες απ' τα ματς της εθνικής στο "Γ. Καραϊσκάκης", οι Ρουμάνοι "νεοδεξιοί" θα προσπαθήσουν το μήνυμά τους να μην μείνει "θαμμένο" τόσο καιρό, μιας και τα βλέμματα των Ελλήνων - και όχι μόνο - θα είναι στραμμένα στις συγκεκριμένες αναμετρήσεις...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL