Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.1°C18.0°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.8°C14.6°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
11.0°C15.5°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.9°C17.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.4°C
1 BF 76%
ΟΥΕΦΑ - ΣΟΥΠΕΡ ΛΙΓΚ: Μέρες δράσης κατά του ρατσισμού!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΟΥΕΦΑ - ΣΟΥΠΕΡ ΛΙΓΚ: Μέρες δράσης κατά του ρατσισμού!

ΤΟΥ ΘΑΝΟΥ ΣΑΡΡΗ

Αντιρατσιστικά μηνύματα σε όλη την Ευρώπη την εβδομάδα που μας πέρασε και στην Ελλάδα το Σαββατοκύριακο, με την ΟΥΕΦΑ και τη Σούπερ Λιγκ να στηρίζουν τις πρωτοβουλίες της FARΕ. Οι καθιερωμένες πλέον εβδομάδες δράσης της FARE (Football Against Racism in Europe), που διαρκούν από 15 μέχρι 30 Οκτωβρίου, έχουν στόχο την ευαισθητοποίηση του φίλαθλου κοινού και των ανθρώπων στους συλλόγους για τον ρατσισμό, καθώς και την ανάπτυξη ιδεών και στρατηγικών για την καταπολέμησή του. Ο Λιονέλ Μέσι της Μπαρτσελόνα, ο Φρανκ Ριμπερί της Μπάγερν και ο "Ιπτάμενος Ολλανδός" Γιόχαν Κρόιφ αποτελούν κάποια από τα πρόσωπα του ποδοσφαίρου που στηρίζουν (και σε σχετικό "σποτ") την πανευρωπαϊκή αυτή δράση...

Την βδομάδα που πέρασε δραστηριοποιήθηκε η ΟΥΕΦΑ και σε όλα τα ματς για το Τσάμπιονς Λιγγκ και το Γιουρόπα Λιγκ υπήρξαν κοινές δράσεις. Οι αρχηγοί των ομάδων φόρεσαν περιβραχιόνια με την ένδειξη "Όχι στον ρατσισμό", αντι-ρατσιστικά μηνύματα προβλήθηκαν παντού και ένα βίντεο σε κάθε στάδιο έστειλε το μήνυμα ότι τέτοιου είδους συμπεριφορές δεν χωρούν στο ποδόσφαιρο. "Είμαστε όλοι ενωμένοι σ' αυτή τη μάχη. Ήταν μια ομόφωνη απόφαση στο συνέδριο της ΟΥΕΦΑ. Όλοι μας ενθάρρυναν, όλοι μας χειροκρότησαν" δήλωσε ο Τζιάνι Ινφαντίνο στην επίσημη ιστοσελίδα της ΟΥΕΦΑ.

Από τον προηγούμενο Μάιο η Ομοσπονδία αποφάσισε να σκληρύνει τη στάση της κατά του ρατσισμού. Οι ποινές που βλέπουμε φέτος είναι, άλλωστε, ενδεικτικές. Η Λάτσιο, η Λέγκια Βαρσοβίας, ο ΑΠΟΕΛ αποτελούν μερικές ομάδες που έχουν ήδη τιμωρηθεί. Πριν από το ματς του ΠΑΟΚ με τη Μακάμπι Χάιφα η ΟΥΕΦΑ ξεκαθάρισε προς τους ανθρώπους της ομάδας της Θεσσαλονίκης ότι δεν πρόκειται να ανεχτεί κανένα τέτοιο κρούσμα. Παράλληλα, οι παρατηρητές ρατσισμού έχουν αυξηθεί. Πρόκειται για τους ανθρώπους που η διεθνής ομοσπονδία στέλνει σε ματς στα οποία θεωρεί ότι υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες ρατσιστικής επίθεσης και έχουν το υπόβαθρο και την εμπειρία να εντοπίσουν ακόμα και κωδικοποιημένες μορφές ρατσισμού ("αποκρυπτογράφηση" συνθημάτων, πανό κ.λπ.).

Δράσεις και στην Ελλάδα

Αυτό το Σαββατοκύριακο είναι αφιερωμένο στις εβδομάδες δράσεις της FARE και από τη Σούπερ Λγικ. Στον κόσμο μοιράζονται κόκκινες κάρτες με το σύνθημα "Κόκκινη κάρτα στον ρατσισμό", ενώ οι ποδοσφαιριστές και τα παιδάκια που τους συνοδεύουν φορούν πολύχρωμα μπλουζάκια με αντίστοιχα μηνύματα. Ο πρόεδρος της διοργανώτριας, Γιάννης Μώραλης, ξεκαθάρισε: "Το ποδόσφαιρο λέει όχι στον ρατσισμό και τις κάθε είδους διακρίσεις! Στους δύσκολους καιρούς που διανύει η κοινωνία μας είναι θετικό να προβάλλονται πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στη συμφιλίωση και την άμβλυνση των διαφορών, αξιοποιώντας την τεράστια δυναμική που έχει το ποδόσφαιρο στη χώρα μας".

Σε συνέδριο που διεξήχθη στο τέλος της εβδομάδας στον Βόλο, παρουσία του προέδρου της ΕΠΟ Γιώργου Σαρρή, τέθηκε πρώτη φορά θέμα για τον ρατσισμό από τον αντιπρόσωπο της FARE στην Ελλάδα και υπεύθυνο της αντιρατσιστικής οργάνωσης "Foul", Αντώνη Δαλούκα, ενώ έγινε και σχετική ενημέρωση. Στις εβδομάδες δράσης υπάρχουν και μεμονωμένες συμμετοχές από ομάδες, όπως η ΑΕΚ, ο Πανσερραϊκός και ο Εθνικός Γαζώρου, οι οποίες βέβαια θα μπορούσαν να ήταν περισσότερες...

Ολυμπιακός και UNICEF

Από την πλευρά του ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε την έναρξη της συνεργασίας του με την UNICEF με στόχο τη συγκέντρωση χρημάτων και την ευαισθητοποίηση του κόσμου για την ανοσοποίηση παιδιών στα οποία δεν φτάνουν τα σύγχρονα προγράμματα εμβολιασμού. Οι "ερυθρόλευκοι" φέρουν πλέον το λογότυπο της οργάνωσης στη φανέλα και αποσκοπούν στη συγκέντρωση 2 εκατομμυρίων ευρώ μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, κάτι που μπορεί να σώσει μέχρι και 50.000 παιδιά του "Τρίτου Κόσμου"!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL