Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Στίβος: Δεν καταλαβαίνουν από κορωνοϊό...

Στην κορυφή του κόσμου Ντραγκομίροβα, Τζένγκο, Πολυχρονίου και όχι μόνο

Ξεκίνησαν μετά την πανδημία, οι αγώνες στίβου στην Ελλάδα και το συμπέρασμα είναι ότι οι Έλληνες αθλητές δεν... καταλαβαίνουν από κορωνοϊό! Μια διαφορετική ανάγνωση είναι ότι τον καιρό της καραντίνας κάποια φρόντισαν να γυμνάζονται σε πολύ υψηλό επίπεδο και γι’ αυτό σήμερα τρεις αθλητές μας, δύο κορίτσια και ένα αγόρι, βρίσκονται στην πρώτη θέση της κατάταξης με κορυφαίες επιδόσεις του κόσμου στην ηλικία τους, κάτι που δεν έχει προηγούμενο στην Ιστορία του ελληνικού αθλητισμού στα ατομικά αγωνίσματα.

Οι νεαροί Έλληνες αθλητές και αθλήτριες είναι άτυχοι που ματαιώθηκαν, λόγω του κορωνοϊού, τα Παγκόσμια και τα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα της ηλικίας τους το 2020, αλλά αυτό είναι το λιγότερο μπροστά στο... συσσωρευμένο ταλέντο τους και τις υποσχέσεις που δίνουν για μεγάλες διακρίσεις σε επίπεδο ανδρών - γυναικών την επόμενη δεκαπενταετία. Κι οι τρεις πέτυχαν τις επιδόσεις τους την Τετάρτη στους δύο αγώνες ρίψεων «Κώστας Σπανίδης» στη Θεσσαλονίκη και «Μανώλης Μανωλόπουλος» στην Τρίπολη.

Αναστασία Ντραγκομίροβα...

Αρχικά η 17χρονη Αναστασία Ντραγκομίροβα πέτυχε την κορυφαία επίδοση της ηλικίας της στη σφαιροβολία (17.44μ.), αν και το βασικό άθλημά της είναι το έπταθλο! Παράλληλα, βελτίωσε το δικό της πανελλήνιο ρεκόρ (17.35μ.), που είχε πετύχει πριν μια βδομάδα στο διασυλλογικό πρωτάθλημα και ήταν η δεύτερη καλύτερη φετινή επίδοση στον κόσμο, πίσω από το 17.39μ. της συνομήλικής της Τσέχας Καρίν Μπρζισκόφκα. Πέρσι το ρεκόρ της ήταν 16.11μ. και το είχε πετύχει στο Μπακού, όταν πήρε το χάλκινο μετάλλιο στους Ευρωπαϊκούς Αγώνες Νεότητας στο έπταθλο με πανελλήνιο ρεκόρ 5.817 βαθμούς.

Η Αναστασία, που με μπόι 1.81μ. θεωρείται από τους ειδικούς «the next big thing» του ελληνικού στίβου, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη από Βούλγαρους γονείς και πήρε την ελληνική υπηκοότητα μόλις πέρσι, χάρη στον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ. Εκτός από το πανελλήνιο ρεκόρ στη σφαιροβολία, είναι ακόμη κάτοχος του πανελλήνιου ρεκόρ κορασίδων με 6.35μ. στο μήκος (είχε πηδήσει και 6.44μ. τον Απρίλιο του 2019, πριν πάρει την ελληνική υπηκοότητα, και ήταν κι αυτή κορυφαία επίδοση του κόσμου στην ηλικία της), του πανελλήνιου ρεκόρ επτάθλου κορασίδων (5.892β. το 2019), του πανελλήνιου ρεκόρ σφαιροβολίας κορασίδων σε κλειστό στίβο (16.51μ.) και του πανελλήνιου ρεκόρ πεντάθλου νεανίδων (4.081β.) σε κλειστό στίβο. Η επίδοσή της στο πένταθλο είναι η καλύτερη του 2020 στην ηλικία της (Κ18) στον κόσμο και παράλληλα η 6η καλύτερη μεταξύ αθλητριών κάτω των 20 χρόνων.

Τα άλλα ατομικά της ρεκόρ είναι 1.78μ. στο ύψος, 25.46 στα 200 μέτρα, 2.35.36 στα 800 μέτρα, 14.27 στα 100μ. εμπ. (εμπόδια κορασίδων), 52.00μ. στον ακοντισμό (όργανο κορασίδων), ενώ έριξε 45.76μ. με ακόντιο γυναικών την Τετάρτη στη Θεσσαλονίκη.

Ελίνα Τζένγκο...

Η Ντραγκομίροβα είναι αθλήτρια του Α.Σ. Κένταυρος Νέας Καλλικράτειας Χαλκιδικής και γυμνάζεται υπό τις οδηγίες του Γιώργου Μποσκαριώφ, όπως και η «χρυσή» στους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων του 2018 στην Αργεντινή, Ελίνα Τζένγκο, που την Τετάρτη έστειλε το ακόντιο στα 61.53μ., πέτυχε νέο πανελλήνιο ρεκόρ νεανίδων (προηγούμενο 61.48μ. από πέρσι), την τέταρτη επίδοση γυναικών όλων των εποχών στο αγώνισμα (με το νέο ακόντιο), και ανέβηκε στην πρώτη θέση της φετινής παγκόσμιας κατάταξης της ηλικίας της (Κ20).

Το να βρίσκεται στην πρώτη θέση των επιδόσεων του κόσμου η Ελίνα Τζένγκο δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο για την 18χρονη ακοντίστρια, αφού το ίδιο είχε κάνει πέρσι με επίδοση 65.90μ. (με ακόντιο 500γρ.), που είναι και ανεπίσημο παγκόσμιο ρεκόρ της κατηγορίας Κ18, και με 61.48μ. με ακόντιο γυναικών, που ήταν η καλύτερη επίδοση του κόσμου τόσο στην κατηγορία Κ18 όσο και στην Κ20!

Η Τζένγκο, που κι αυτή πήρε την ελληνική ταυτότητα μόλις το 2018, καθώς κατάγεται από την Αλβανία, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων με βολή 63.34μ., που ήταν η δεύτερη καλύτερη στην κατηγορία Κ18 στον κόσμο και κορυφαία στην ηλικία της (ήταν τότε 16 χρόνων). Να σημειωθεί ότι η Τζένγκο είχε εκπροσωπήσει την Ελλάδα στους Παγκόσμιους Σχολικούς Αγώνες στο Μαρόκο τον Μάιο του 2018 και είχε πάρει το χρυσό μετάλλιο για τη χώρα μας χωρίς καν να έχει ελληνικό διαβατήριο!

Νικόλας Πολυχρονίου...

Στην Τρίπολη και στους αγώνες ρίψεων «Μανώλης Μανωλόπουλος» ο 17χρονος Νικόλας Πολυχρονίου έστειλε τη σφύρα στα 79.52μ. και βελτίωσε την καλύτερη φετινή επίδοση στον κόσμο στην ηλικία του, που είχε ο ίδιος με 78.84μ. από τις 4 Ιουλίου. Ο νεαρός ρίπτης της ΑΕΚ γυμνάζεται με τον πατέρα του Χρήστο, παλιό πρωταθλητή του αγωνίσματος, που είχε ρίξει 80.08μ. το 2002, ένα χρόνο πριν γεννηθεί ο Νικόλας, και είναι η δεύτερη καλύτερη επίδοση όλων των εποχών στην Ελλάδα. Σημειωτέον πως ο Χρήστος Πολυχρονίου αναδείχθηκε από τον Μανώλη Μανωλόπουλο, στον οποίον είναι αφιερωμένοι οι αγώνες ρίψεων της Τρίπολης.

Ο Πολυχρόνιου «κυνηγάει» πλέον το πανελλήνιο ρεκόρ της κατηγορίας, που έχει με 80.15μ. ο Χρήστος Φραντεσκάκης και το είχε πετύχει στους ίδιους αγώνες το 2017. Στο ίδιο αγώνισμα εξαιρετικός είναι και ο Γιάννης Κορακίδης (Γ.Α. Μανδρών), που στους διασυλλογικούς αγώνες στα Γιαννιτσά σημείωσε βολή 74.72μ., τη δεύτερη επίδοση -μέχρι στιγμής- στον κόσμο, πίσω από αυτήν του Πολυχρονίου.

Δίδυμο στη δισκοβολία...

Στη δισκοβολία Κ18 δύο Έλληνες βρίσκονται στην 5η και την 6η θέση της παγκόσμιας κατάταξης. Στους διασυλλογικούς αγώνες ο Δημήτρης Παυλίδης (ΑΣ Αίας Κιλκίς) έστειλε τον δίσκο τού 1,5 κιλού στα 60.90μ. και συνέτριψε το ατομικό του ρεκόρ (53.04μ. από πέρσι), ενώ ο Κώστας Μπουζάκης (ΓΣΕλ. Βενιζέλος Χανίων) στα 60.80μ. (60.75μ. στην Τρίπολη). Κι δύο στοχεύουν πλέον στο πανελλήνιο ρεκόρ της κατηγορίας, που είναι 61.22μ. και το έχει σημειώσει το... μακρινό 1997 ο Στέφανος Χατζηνικολάου.

Τέλος, η Αναστασία Ρέτσα (Αμεινίας Μεσογείων) ξεπέρασε τα 4.01μ. στο επί κοντώ στον Άγιο Κοσμά και βρίσκεται στην τέταρτη θέση στη φετινή παγκόσμια κατάταξη στην Κ18, ενώ τελείωσε στη δεύτερη θέση με 4.07μ. την περίοδο του κλειστού στίβου...

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Διεθνής διασυρμός

Να λοιπόν που η περίφημη λίστα Πέτσα έφτασε μέχρι το Συμβούλιο της Ευρώπης. Στην πλατφόρμα του Συμβουλίου για την ελευθερία του Τύπου αναρτήθηκαν χθες όλα τα δεδομένα για το σκάνδαλο...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις