Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ψιχάλες
18 °C
16.3°C18.6°C
4 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.6°C15.9°C
3 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.1°C15.4°C
2 BF 85%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.8°C
3 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Ψιχάλες
13 °C
12.9°C14.6°C
3 BF 82%
ΥΦΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ / Υφυπουργείο Αθλητισμού: Πρώτη φορά» τέτοιο «μπάχαλο!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΥΦΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ / Υφυπουργείο Αθλητισμού: Πρώτη φορά» τέτοιο «μπάχαλο!

Από τη συνάντηση του υφυπουργού Αθλητισμού με μέλη της ΕΟΕ

Ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης μας έχει συνηθίσει σε ενέργειες που γίνονται «πρώτη φορά», αλλά αυτό με τη διαδικασία της Ειδικής Αθλητικής Αναγνώρισης των σωματείων πραγματικά δεν έχει προηγούμενο!

«Πρώτη φορά» πήγε στο Ολυμπιακό Χωριό στους Θρακομακεδόνες και οι εγκαταστάσεις για τον στίβο και την κολύμβηση, που είχε συμφωνηθεί με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να παραχωρηθούν για τις ανάγκες των εθνικών ομάδων στον ΣΕΓΑΣ και την ΚΟΕ, δόθηκαν στον «γαλάζιο» δήμαρχο, που κι αυτός έβλεπε «πρώτη φορά» κυβερνητικά στελέχη στον Δήμο Αχαρνών!

«Πρώτη» φορά πήγε στον Δήμο Κορυδαλλού και το «Σπίτι του στίβου», το οποίο η Τοπική Αυτοδιοίκηση και ο ΣΕΓΑΣ είχαν συμφωνήσει να γίνει εκεί, έγινε ποδοσφαιρικό γήπεδο «για τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας»!

Είναι πολλά τα «πρώτη φορά» στην ενδεκάμηνη θητεία του Λευτέρη Αυγενάκη στο υφυπουργείο Αθλητισμού, αλλά πραγματικά πρώτη φορά γίνεται τέτοιο «μπάχαλο» σε μια διαδικασία που υποκρύπτει χειραγώγηση και του αθλητισμού από το «κράτος της Δεξιάς».

Η ιδέα δημιουργίας του μητρώου των αθλητικών σωματείων ήταν της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς καταληκτικές ημερομηνίες. Στις 13 Απριλίου το υφυπουργείο Αθλητισμού ζήτησε από τις αθλητικές ομοσπονδίες τη λίστα με τα σωματεία τους και έβαζε deadline την 30η Απριλίου, την ώρα που ήταν κλειστές λόγω της πανδημίας! Τότε, μάλιστα, δεν υπήρχε καν συζήτηση για να επιχορηγηθούν τα σωματεία!

Στις 7 Μαΐου το υφυπουργείο Αθλητισμού σε δελτίο Τύπου «δίνει» τις ομοσπονδίες που «δεν ανταποκρίθηκαν»! Στις 19 Μαΐου καταλαβαίνει ο Λ. Αυγενάκης πως η Ειδική Αθλητική Αναγνώριση των σωματείων δεν είναι «δουλειά» των αθλητικών ομοσπονδιών και ανακοινώνει πως ανοίγει στη ΓΓΑ πλατφόρμα όπου τα ίδια τα σωματεία θα πρέπει καταθέτουν το πλήθος βεβαιώσεων, από τα δικαστήρια και τις Περιφέρειες, βάζοντας χρονικό περιθώριο για την «προεγγραφή» την 5η Ιουνίου και καταληκτική ημερομηνία την 30η Ιουνίου.

Στις 9 Ιουνίου αλλάζει η πλατφόρμα και «απλουστεύεται η διαδικασία» για να «διευκολυνθούν" τα σωματεία με ομαδικά αθλήματα (όσα δεν μετέχουν σε εθνικές κατηγορίες) και στο πεδίο που αφορά στον προπονητή δίνεται ως επιλογή η «υποχρέωση ή όχι σε απασχόληση προπονητή».

Στη συνάντηση του υφυπουργού Αθλητισμού με μέλη της ΕΟΕ επισημάνθηκε ότι κακώς μπήκε καταληκτική ημερομηνία στην καταγραφή των σωματείων και πως για όποιες αλλαγές στις αρχαιρεσίες των ομοσπονδιών («θα ψηφίσουν μόνο τα σωματεία με Ειδική Αθλητική Αναγνώριση» λέει ο Αυγενάκης) θα «πρέπει να γίνουν αλλαγές και στον Αστικό Κώδικα, που προβλέπει τη λειτουργία των αθλητικών σωματείων, διότι υπάρχει ζήτημα αντισυνταγματικότητας»!

Ο εκπρόσωπος του «επιτελικού κράτους» στον αθλητισμό ανακοίνωσε εν συνεχεία ότι η διαδικασία της ΕΑΑ θα μείνει «ανοιχτή» και δεσμεύθηκε ότι στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή για τον νόμο, τον οποίο σκοπεύει να φέρει μέχρι τα μέσα Ιουλίου, θα πάρουν μέρος και δύο μέλη της ΕΟΕ, ενώ το σχέδιο νόμου θα συζητηθεί πρώτα με την ολομέλειά της.

Να σημειώσουμε ότι στην Ελλάδα λειτουργούν πάνω από 12.000 σωματεία και μέχρι την τελευταία ενημέρωση είχαν «προεγγραφεί» 5.000. Ένα από τα πολλά προαπαιτούμενα «αγκάθια» στα ατομικά αθλήματα είναι και η κατάθεση της σύμβασης των προπονητών, που πρέπει να έχουν και την αντίστοιχη ειδικότητα, αν γυμνάζουν αθλητές κάτω των 18 χρόνων.

Μία... λεπτομέρεια: Τουλάχιστον 10-15 ολυμπιακά αθλήματα δεν διδάσκονται στις ειδικότητες των Σχολών Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και δεν έχουν πραγματοποιηθεί «σχολές» από τη ΓΓΑ εδώ και πολλά χρόνια. Σε ορισμένα αθλήματα ποτέ!

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL