Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.7°C23.0°C
2 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.6°C17.8°C
3 BF 84%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
5 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
29 °C
25.5°C28.8°C
4 BF 30%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
15.9°C19.1°C
5 BF 88%
Οι NBAers σηκώνουν το... μαύρο γάντι ενάντια στην αστυνομική βία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι NBAers σηκώνουν το... μαύρο γάντι ενάντια στην αστυνομική βία

Ένα τραγικό deja vu βιώνει τα τελευταία εικοσιτετράωρα η κοινότητα των μαύρων στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά τη δολοφονία του 46χρονου Τζορτζ Φλόιντ από τον ακροδεξιό αστυνομικό Ντέρεκ Σοβέν. Έναν μήνα πριν από τη συμπλήρωση έξι χρόνων από τη δολοφονία του Έρικ Γκάρνερ, οι ομοιότητες παραπέμπουν σε αρχαία τραγωδία και υπενθυμίζουν ότι ο ρατσισμός παραμένει η μεγαλύτερη πληγή στην κοινωνία της Αμερικής.

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω!»

Λίγο πριν ξεψυχήσει κάτω από την μπότα του λευκού «οργάνου της τάξης», ο Φλόιντ πρόλαβε να ψελλίσει «Δεν μπορώ να αναπνεύσω!». Ήταν τα λόγια που είχε πει πριν αφήσει την τελευταία του πνοή και ο Έρικ Γκάρνερ, με τη μητέρα του να δηλώνει συγκλονισμένη με τη νέα δολοφονία: «Είμαι τρομοκρατημένη. Να βλέπω ακόμη έναν άνθρωπο να δολοφονείται με τον ίδιο τρόπο και να λέει τα ίδια λόγια με τον γιο μου…».

Η φράση «I can't breathe» έγινε σύνθημα στα χείλη χιλιάδων διαδηλωτών που για ακόμη μια φορά βγήκαν στους δρόμους απαιτώντας να μπει ένα τέλος στην αστυνομική βία και στις φυλετικές διακρίσεις.

Με μπροστάρη τον ΛεΜπρον Τζέιμς

Πριν από έξι χρόνια, με το ίδιο σύνθημα, γεννήθηκε το κίνημα «Black Lives Matters», ένα κίνημα που ξεκίνησε από τους δρόμους για να επεκταθεί στα παρκέ και στο γρασίδι των γηπέδων. Διάσημοι αθλητές του ΝΒΑ, ακριβοπληρωμένα «αστέρια» του κορυφαίου πρωταθλήματος μπάσκετ στον κόσμο μπήκαν στο γήπεδο φορώντας T-shirts που έγραφαν «I cant breath», με τον ΛεΜπρον Τζέιμς να πρωτοστατεί.

Ο «βασιλιάς» ήταν ο πρώτος που αντέδρασε και μετά τη δολοφονία του Φλόιντ και σε ποστάρισμά του θύμισε τον Κόλιν Κέιπερνικ, όταν ο αθλητής του NFL είχε γονατίσει κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου των ΗΠΑ, σε μια μορφή διαμαρτυρίας που έμελλε να μείνει στην Ιστορία, ενώ πολλοί/ες ήταν αυτοί που τον μιμήθηκαν στο πέρασμα των χρόνων. «Καταλαβαίνετε ΤΩΡΑ !! ;; !! ;; Ή είναι ακόμα θολό για εσάς; #StayWoke»: μ’ αυτά τα λόγια και φανερά εξοργισμένος ο ΛεΜπρον Τζέιμς συνόδευσε τη φωτογραφία του αστυνομικού να πατάει στο λαιμό τον Φλόιντ και δίπλα τη φωτογραφία του Κέιπερνικ.

Συγκλονισμένος ο Στέφεν Τζάκσον

Τραγική φιγούρα και ο πρώην NBAer Στέφεν Τζάκσον, αδελφικός φίλος του αδικοχαμένου Τζορτζ Φλόιντ. Στο μήνυμά του τον αποκαλεί «δίδυμο» αδελφό, καθώς πολλοί τους έλεγαν ότι έμοιαζαν στην εμφάνιση. «Σκεφτόμουν πως ήταν ακόμα ένα βίντεο. Δεν το πρόσεξα καλά. Τινάχτηκα, ούρλιαζα, παραλίγο να σπάσω το χέρι μου από τα πράγματα που πετούσα από τον θυμό μου, τρόμαξα την κόρη μου. Είμαι από τους ανθρώπους που κλαίνε όταν βλέπω έναν άστεγο στον δρόμο, πόσο μάλλον όταν βλέπω τον καλύτερό μου φίλο να δολοφονείται για μια απατεωνιά ή για ένα ψεύτικο χρέος των 20 δολαρίων».

Από την πλευρά του, ο προπονητής των Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς μπορεί να μην γνώριζε τον Φλόιντ, αλλά αυτό δεν έχει καμία σημασία για έναν άνθρωπο που έχει μάθει να λέει τις απόψεις του: «Αυτό είναι δολοφονία. Αηδιαστικό! Μα σοβαρά, τι στο διάολο συμβαίνει με εμάς στην Αμερική;» ήταν το μήνυμά του.

Λίζα Λέσλι: Εξοργισμένη από τις παράλογες επιθέσεις

«Αν κάποιος που με ακολουθεί δεν είναι εξοργισμένος γι’ αυτές τις παράλογες επιθέσεις στους Αφροαμερικανούς, ας σταματήσει να με ακολουθεί! Εάν το πνεύμα σας δεν ενοχλείται, σταματήστε να με ακολουθείτε!» έγραψε, τέλος, η Hall of Famer και δύο φορές πρωταθλήτρια του WNBA Λίζα Λέσλι.

Οι αθλητές στις ΗΠΑ υψώνουν το χέρι ενάντια στον ρατσισμό και στην αστυνομική βία. Είναι ίσως η πιο δυνατή «φωνή» που ενώνεται μ’ αυτή των χιλιάδων διαδηλωτών, είναι ίσως το μεγαλύτερό τους επίτευγμα αυτό το αποτύπωμα που αφήνουν στην κοινωνία.

ΑΛΕΚΑ ΖΟΥΜΗ

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL