Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
Ντέιβιντ Ναβάρα: Τα δημοφιλή τουρνουά θα επιβιώσουν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ντέιβιντ Ναβάρα: Τα δημοφιλή τουρνουά θα επιβιώσουν

Ο Ντέιβιντ Ναβάρα είναι ο καλύτερος σκακιστής της Τσεχίας, συγκαταλέγεται μεταξύ των 16 ισχυρότερων ενεργών Ευρωπαίων και μεταξύ των 27 σε όλο τον κόσμο!

Ο διεθνής διαιτητής Τάκης Νικολόπουλος υπέβαλε για λογαριασμό της εφημερίδας μας ερωτήματα, ανάλογα με εκείνα που είχαν υποβληθεί σε Έλληνες παίκτες και παράγοντες πριν από έξι εβδομάδες («Αυγή» 5.4.2020, /article/10806/10917420/e-epomene-emera-sto-skaki). Ας δούμε τις απαντήσεις του.

Ερώτηση:  Πώς βλέπετε την επόμενη μέρα στο  παγκόσμιο σκάκι;

Απάντηση: Μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος για την επαναφορά των τουρνουά. Περιμένω ότι οι περιορισμοί στα ταξίδια μπορεί να παραμείνουν για κάποιο χρονικό διάστημα και ότι μπορεί να υπάρχουν λιγότερα τουρνουά από πριν, γιατί θα υπάρχουν λιγότεροι χορηγοί. Από την άλλη πλευρά, περιμένω να εμφανιστούν σύντομα περισσότερα βιβλία σκακιού  (πρόκειται επίσης να τελειώσω δύο βιβλία, ένα από αυτά στα αγγλικά.)

Ε. Τι θα μπορούσε να διασωθεί, τι είναι ευκαιρία να αλλάξει;

Α. Τα διαδικτυακά τουρνουά μπορεί να ευδοκιμήσουν τώρα. Νομίζω ότι οι τοπικοί αγώνες και οι ερασιτεχνικές εκδηλώσεις δεν θα επηρεαστούν τόσο πολύ, αλλά ο αριθμός των επαγγελματιών παικτών σκακιού μπορεί να μειωθεί, καθώς θα είναι πιο δύσκολο να κερδίσουμε τα προς το ζην. Υποθέτω ότι θα υπάρχουν λιγότερα διεθνή τουρνουά από ό,τι πριν, αλλά τα πιο δημοφιλή πιθανότατα θα επιβιώσουν.

Ε. Τι πρέπει να εξαλειφθεί και ποια νέα πράγματα πρέπει να έλθουν;

Α. Κατά τη γνώμη μου, σήμερα υπάρχουν πάρα πολλά τουρνουά με ευκαιρίες για νόρμες. Είναι πράγματι ωραίο να παίρνεις ένα τίτλο, αλλά όσο περισσότεροι παίκτες έχουν τίτλο, τόσο χαμηλότερη γίνεται η αξία του τίτλου τους. Οι διαδικτυακές προπονήσεις θα μπορούσαν να είναι ο τρόπος για να δοθούν στους επαγγελματίες παίκτες κέρδη και να βοηθηθούν οι φιλόδοξοι παίκτες να βελτιωθούν ταυτόχρονα.

Ε. Πόσο χρήσιμα είναι τα διαδικτυακά τουρνουά και τα μαθήματα υπό τις παρούσες συνθήκες;

Α. Τα μαθήματα είναι σίγουρα καλά. Δεν είμαι οπαδός των διαδικτυακών τουρνουά, αλλά είναι σίγουρα καλύτερο από το τίποτα. Δυστυχώς, έχουν και τα δικά τους μειονεκτήματα. Οι βραδύτεροι έλεγχοι χρόνου απαιτούν ειδικά μέτρα για την αποφυγή της εξαπάτησης (προγράμματα όπως το Zoom για αρχή), ενώ η ποιότητα των παιχνιδιών μπλιτς με 3 λεπτά και χωρίς προσαυξήσεις είναι γενικά χαμηλή. ΄

Υποδειγματική διαχείριση χρόνου

Ο Ναβάρα γεννήθηκε στις 27.3.1985, έμαθε σκάκι σε ηλικία 6 ετών και το 1998 τερμάτισε δεύτερος στο Παγκόσμιο κάτω των 14 ετών. Αγωνίστηκε για πρώτη φορά με την Εθνική Τσεχίας σε ηλικία 16 ετών. Το 2000 πήρε τον τίτλο του διεθνούς μετρ και το 2002 του γκραν μετρ. Το 2014 κατέκτησε το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Μπλιτς. Έχει αναδειχθεί εννέα φορές πρωταθλητής Τσεχίας. Μεταξύ των πολλών διεθνών επιτυχιών του συμπεριλαμβάνονται και νίκες επί του Κάρλσεν!

Είναι ευγενικός, ήρεμος, διακριτικός και καταδεκτικός. Πολλοί τον αποκαλούν «The nicest man in chess», δηλαδή «Ο καλύτερος χαρακτήρας στο σκάκι»!

Θα είναι ένας από τους εκλεκτούς προσκεκλημένους που θα αντιμετωπίσουν σε σιμουλτανέ όσους διακριθούν στο Διαδικτυακό Πρωτάθλημα Ευρώπης (https://www.europechess.org/).

Αγωνίστηκε για πολλά χρόνια με την ομάδα του Ο.Σ. Τριανδρίας, ενώ πέρσι ενίσχυσε τον ΑΜΕΣ Νέας Ερυθραίας και συνέβαλε αποφασιστικά στο να ισοβαθμήσει η ομάδα στην 4η θέση (ανάμεσα σε 34),  από την πρώτη κιόλας εμφάνιση στην Α΄ Εθνική!

Δύο από τους ανθρώπους που τον γνώρισαν πολύ καλά, ο Βαγγέλης Βιδάλης και ο Σπύρος Ιλαντζής, μιλάνε για έναν πολύ δυνατό παίκτη με εξαιρετική μνήμη, για ένα μαχητικό στέλεχος που πάσχιζε πάντα για τη νίκη, για ένα άτομο με αξιοθαύμαστη μεθοδικότητα.

Πολύ χαρακτηριστική είναι η περιγραφή κατά τη διεξαγωγή που Πρωταθλήματος Α΄ Εθνικής 2005 στην Ερμιόνη: Ορισμένοι σκακιστές κατέβαιναν για πρωινό νωρίς, γύρω στις 7. Είκοσι λεπτά αργότερα ο Ναβάρα είχε τελειώσει, χαιρετούσε ευγενικά και ακολουθούσε το πρόγραμμά του. Ανέβαινε στο δωμάτιο, φορούσε το μαγιό του, έκανε ένα πρώτο μπάνιο στην πισίνα και συνέχιζε με βόλτα και δεύτερο μπάνιο στην παραλία της Ερμιόνης. Επέστρεφε στο δωμάτιο, διάβαζε για τη σχολή του (εκτός από άριστος σκακιστής δεν παραμέλησε τις σπουδές του, σπούδασε Φιλοσοφία με ειδίκευση στη Λογική, στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου στην Πράγα), έβλεπε τα νέα στο ίντερνετ και αντάλλασσε μέιλ με οικογένεια και φίλους. Ύστερα άλλαζε ρούχα, πήγαινε βόλτα στο δασάκι απέναντι από το ξενοδοχείο και λίγο πριν τις 9 επέστρεφε στην αίθουσα του ξενοδοχείου!

Εκεί τον περίμενε η πρωινή παρέα, μαζί με άλλους που ξύπνησαν αργότερα (μην κατηγορούμε τους σκακιστές για τα πολύ χαλαρά πρωινά, λειτουργούν ως αντίδοτο στην ένταση των παρτίδων). Η ουσία είναι ότι ο Ναβάρα, μέσα σε μιάμιση περίπου ώρα, είχε προλάβει να κάνει τόσα πολλά!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL