Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.4°C22.4°C
3 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.6°C20.8°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C22.0°C
1 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.5°C19.9°C
3 BF 37%
Γιώργος Μπαντής / Να επαναφέρουμε τον ποδοσφαιριστή στη θέση που του αρμόζει
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γιώργος Μπαντής / Να επαναφέρουμε τον ποδοσφαιριστή στη θέση που του αρμόζει

Πριν από λίγες μέρες συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την ημέρα που ανέλαβε τα ηνία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών. Ο Γιώργος Μπαντής δεν θα μπορούσε τότε να φανταστεί πως μετά από έναν χρόνο θα καλούνταν να διαχειριστεί τις συνέπειες από τη μεγαλύτερη ίσως κρίση στο ελληνικό ποδόσφαιρο...

Ο έμπειρος τερματοφύλακας έχει αποδείξει ότι η στάση του τόσο στο άθλημα που υπηρετεί όσο και γενικότερα στα όσα συμβαίνουν στην κοινωνία ήταν πάντοτε ξεκάθαρη. Ταγμένος με το δίκιο, άλλοτε στο πλευρό των συγχωριανών του στην Ιερισσό, άλλοτε στο πλευρό των μεταναστών, άλλοτε στο πλευρό της Ηριάννας, σε κάθε έναν και κάθε μία που έχανε το δίκιο του. Πλέον, από τη θέση του προέδρου του ΠΣΑΠ, καλείται να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των ποδοσφαιριστών σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο.

Ο Γιώργος Μπαντής παραχώρησε συνέντευξη στην “Αυγή ” και εξήγησε τους λόγους για τους οποίους το συνδικαλιστικό όργανο των ποδοσφαιριστών είπε “όχι” στην πρόταση της Superleague 1 για περικοπή στα συμβόλαια.

Αναφέρθηκε στις δράσεις του συνδέσμου για την ενίσχυση του ΕΣΥ, μίλησε για τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουν οι αθλητές αλλά και για τη μεγάλη πρόκληση, να βρεθεί ξανά ο ποδοσφαιριστής στο επίκεντρο, διεκδικώντας τη σημασία του στο παιχνίδι.

Κοντά στο ΕΣΥ και τους εργαζόμενους

Με το ξέσπασμα της επιδημίας, ο ΠΣΑΠ ξεκίνησε δράσεις αλληλεγγύης για το ΕΣΥ και τους εργαζόμενους: «Από την αρχή της πανδημίας θελήσαμε να σταθούμε αλληλέγγυοι στους ανθρώπους που δεν είχαν τη δυνατότητα να μείνουν σπίτι. Κάναμε δράσεις όπως να προσφέρουμε μέσα ατομικής προστασίας σε γιατρούς και νοσηλευτές, φτιάξαμε βίντεο ώστε να δείξουμε την αλληλεγγύη μας στους ανθρώπους που εργάζονται έξω, όπως τα σούπερ μάρκετ, τα φαρμακεία, τα delivery. Πετύχαμε και κάτι πολύ μεγάλο, τη διοργάνωση τηλεμαραθωνίου μέσω του οποίου καταφέραμε και εξοπλίσαμε δέκα νοσοκομεία σε τρεις διαφορετικές πόλεις με μηχανήματα ΜΕΘ τελευταίας τεχνολογίας”, θα πει ο Γιώργος Μπαντής.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις επιπτώσεις που είχε η καραντίνα στους παίκτες: «Ήμασταν συνεχώς σε επαφή με τα μέλη μας. Όπως όλοι οι άνθρωποι, έτσι και οι ποδοσφαιριστές είχαν ανησυχίες για τα πάντα, για το εάν θα παίξουμε ή όχι, για το εάν θα ξεκινήσουμε προπονήσεις, για τα μέτρα πρόληψης σε περίπτωση που ξαναϋπάρξει αγωνιστική δραστηριότητα”.

Μάλιστα, αποκάλυψε πως στο προσεχές διάστημα ο ΠΣΑΠ θα είναι σε θέση να προσφέρει ψυχολογική στήριξη στα μέλη του: “Πριν τον κορωνοϊό είχαμε βάλει σαν στόχο τη δημιουργία ενός ιατρικού επιτελείου που θα παρέχει στα μέλη μας ψυχολογική στήριξη. Τώρα, μετά και από αυτό που έχουμε βιώσει, είναι πιο αναγκαίο από ποτέ, θα επισπεύσουμε τις διαδικασίες να υλοποιηθεί».

Ακραία η πρόταση της Superleague

Πριν από λίγες μέρες και αφού προηγήθηκαν τρεις τηλεδιασκέψεις με τα μέλη του, ο ΠΣΑΠ είπε ένα... βροντερό «όχι» στην πρόταση της Superleague για περικοπή στα συμβόλαια. Ο πρόεδρος του συνδικαλιστικού οργάνου των ποδοσφαιριστών εξηγεί το γιατί:

«Η Superleague μας κάλεσε θεσμικά ως ΠΣΑΠ να συζητήσουμε το θέμα που εκείνη έθεσε στο κομμάτι της τροποποίησης των συμβολαίων. Η πρόταση αφορούσε καθαρά και μόνο το κομμάτι των τεσσάρων μηνών που απομένουν, δηλαδή από Μάρτιο μέχρι και Ιούνιο. Η πρόταση της Superleague ήταν: Εάν το πρωτάθλημα ξεκινήσει και ολοκληρωθεί, η μείωση να αγγίζει το 83% - μιλάμε για τέσσερις μήνες, η μείωση είναι 83%, είναι ξεκάθαρο. Κι αν το πρωτάθλημα δεν συνεχιστεί, να αγγίζει το 100%, δηλαδή να μην πληρωθούμε άλλο. Ήταν μια πρόταση ακραία, που δεν βασίζεται σε καμία περίπτωση στη λογική. Ζητούν από τους ποδοσφαιριστές να ξεκινήσουν τις προπονήσεις, έπειτα και αγώνες, διακινδυνεύοντας να εκτεθούν στον ιό, άρα την ίδια τους τη ζωή, να διακινδυνεύουν τη σωματική τους ακεραιότητα παίζοντας Κυριακή-Τετάρτη μέσα στον καύσωνα, χωρίς να έχουν πάρει καθόλου άδεια διακοπών ώστε σωματικά και ψυχικά να έχουν ξεκουραστεί, διότι αμέσως μετά την ολοκλήρωση θα ξεκινήσει η επόμενη σεζόν κι όλα αυτά για να εισπράξει το 17% των συμφωνηθέντων χρημάτων.

Αποφασίστηκε πως η πρόταση αυτή δεν πρέπει καν να συζητιέται, κάναμε τρεις τηλεδιασκέψεις και καταλήξαμε πως η ορθότερη λύση για τους ποδοσφαιριστές είναι να διαπραγματευτούν ο καθένας με την ομάδα του και αυτό γιατί υπάρχουν πολλών ταχυτήτων ομάδες και διαφορετικές περιπτώσεις ποδοσφαιριστών. Υπάρχουν οι ομάδες που είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και υπάρχουν και οι ομάδες που δεν είναι. Υπάρχουν οι ποδοσφαιριστές που το καλοκαίρι τελειώνει το συμβόλαιό τους και εκείνοι που έχουν πολλά χρόνια ακόμη συμβόλαιο. Οι 480 ποδοσφαιριστές είναι 480 διαφορετικές περιπτώσεις”.

Μιλάμε για μια υποθετική ζημιά των ΠΑΕ

Αναφερόμενος στις τοποθετήσεις παραγόντων και την αναζήτηση εσόδων από την πλευρά των ΠΑΕ, ο Γ.Μπαντής σχολίασε: “Το να ψάχνουν τρόπο να βελτιώσουν τα οικονομικά τους είναι θετικό, εγώ θα κρατήσω αυτό που είπε ο εκπρόσωπος του ΟΦΗ, ότι 'οι ποδοσφαιριστές δεν είναι εχθροί', το ίδιο ενστερνιζόμαστε κι εμείς, ότι οι πρόεδροι, οι ομάδες δεν είναι εχθροί μας.

Όσον αφορά τις φοροελαφρύνσεις, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως όταν η πλειοψηφία των συμβολαίων που υπέγραψαν το προηγούμενο καλοκαίρι οι ΠΑΕ με τους ποδοσφαιριστές υπολόγιζαν πως θα πληρώσουν το 40% αλλά από τον Ιανουάριο και έπειτα έγινε 20%, ήταν κάτι το οποίο δεν το υπολόγιζαν και τους ευνόησε.

Πραγματικά, είναι οξύμωρο σε σχέση με το τι ζητούν από τους ποδοσφαιριστές. Εάν η κάθε ομάδα φέρει τα απαραίτητα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι έχει υποστεί τόσο τις εκατό ζημιά τη φετινή χρονιά, θεωρώ πως θα μπορέσουν οι συζητήσεις να μπουν σε μια ορθότερη βάση. Δεν μας έχουν φέρει στοιχεία, μιλάμε για μια υποθετική ζημιά, την ώρα που δεν έχουμε ακόμη το βασικό δεδομένο, που είναι η ολοκλήρωση του πρωταθλήματος. Ήμασταν θετικοί στο να συνεχιστεί το πρωτάθλημα, γιατί θεωρούμε πως ήταν η καλύτερη λύση και για τις δύο πλευρές”.

Κλείνοντας, ο πρόεδρος του ΠΣΑΠ αναφέρθηκε στη μεγαλύτερη πρόκληση, που δεν είναι άλλη από το «να επαναφέρουμε τον ποδοσφαιριστή στη θέση που του αρμόζει, να επαναφέρουμε τα εργασιακά του δικαιώματα εκεί που πρέπει και όλοι μαζί να προσπαθήσουμε για τη βελτίωση του ίδιου του ποδοσφαίρου».

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL