Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Κατάρ 2022: Παγκόσμιο Κύπελλο σκανδάλων και καταγγελιών

Δωροδοκίες στελεχών της FIFA και εργοτάξια με σύγχρονους δούλους

Το Παγκόσμιο Κυπέλου 2022 του Κατάρ διεκδικεί κάλλιστα τον τίτλο του πιο «βρόμικου» στη σύγχρονη ιστορία της διοργάνωσης πριν ακόμη διεξαχθεί. Μετά τις καταγγελίες του 2015 για δωροδοκίες δεκάδων στελεχών της FIFA και τις αποκαλύψεις με τους χιλιάδες νεκρούς εργάτες στα έργα κατασκευής των γηπέδων, όχι μόνο δεν έχει αλλάξει τίποτα προς το καλύτερο, αλλά έρχονται και νέα σκάνδαλα στην επιφάνεια.

Καταγγελίες για δωροδοκίες

Αυτή τη φορά από τη Νέα Υόρκη, όπου δημοσιοποιήθηκε έγγραφο της Εισαγγελίας σύμφωνα με το οποίο στελέχη της FIFA δωροδοκήθηκαν για να ψηφίσουν υπέρ των υποψηφιοτήτων τόσο του Μουντιάλ 2018 στη Ρωσία όσο και του Κατάρ 2022. Η υπόθεση έφτασε σε ανώτατο επίπεδο, με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ να δίνει προς δημοσιότητα την αποκάλυψη των 70 σελίδων σύμφωνα με την οποία ο Τζακ Βάρνερ, αντιπρόεδρος της FIFA το συγκεκριμένο διάστημα, φέρεται να έλαβε 5 εκατομμύρια δολάρια για να ψηφίσει τη Ρωσία.

Επίσης, κατηγορούνται τρία μέλη της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας στη Νότια Αμερική ότι δωροδοκήθηκαν για να ψηφίσουν το Κατάρ προκειμένου να διοργανώσει του Μουντιάλ του 2022: ο Βραζιλιάνος Ρικάρντο Τεϊσέιρα, ο Νικολά Λεόζ της Παραγουάης και ο Χούλιο Γρονδόνα της Αργεντινής. Μάλιστα, οι Λεόζ και Τεϊσέιρα είχαν κατηγορηθεί και το 2015 για δωροδοκία όσον αφορά την πώληση δικαιωμάτων σε τηλεοπτικούς σταθμούς.

Εργάτες - δούλοι

Πριν από λίγες ημέρες, και με αφορμή την πανδημία του κορωνοϊού, ο βρετανικός “Guardian” δημοσίευσε έρευνα για τον τρόπο με τον οποίο συνεχίζονται τα έργα της κατασκευής των εγκαταστάσεων στη χώρα του Κατάρ. Διαπιστώθηκε πως η κατάσταση παραμένει τραγική όσον αφορά τις συνθήκες εργασίας και διαβίωσης των χιλιάδων εργατών - δούλων που παραμένουν στοιβαγμένοι σε δωμάτια - μπουντρούμια, χωρίς ουδείς να τους έχει εξασφαλίσει μέτρα προστασίας.

Κρύβουν τον κορωνοϊό

Να σημειωθεί πως το Κατάρ φέρεται να δημοσιοποιεί πληροφορίες για περισσότερα από 2.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 4 θανάτους από τον κορωνοϊό, ωστόσο, ο διεθνής Τύπος κάνει λόγο για «παραπληροφόρηση» όσον αφορά τον ακριβή αριθμό τόσο των κρουσμάτων όσο και των θανάτων.

«Υπάρχει ακόμα πολύς χρόνος για να πάρει κάποιος την απόφαση να μην γίνει αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο κι όμως δεν έχει υπάρξει ούτε μια τέτοια σκέψη στους ιθύνοντες» έγραφε χαρακτηριστικά χθες ο Σιντ Λόου του ESPN, ενώ δεν υπήρξε το παραμικρό σχόλιο από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου μέχρι εκείνη τη στιγμή.

ΑΛΕΚΑ ΖΟΥΜΗ

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Οι ρωγμές στο τείχος

Οι περιοδείες του Τσίπρα και των άλλων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και οι συναντήσεις τους με τον κόσμο του εμπορίου, της εστίασης και της μικρής επιχειρηματικότητας δημιουργούν ένα σοβαρό ρήγμα στο επικοινωνιακό τείχος που έχει σηκώσει η κυβέρνηση γύρω από την πολιτική της.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις