Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.1°C16.2°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.6°C13.4°C
2 BF 58%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
9.0°C16.0°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.6°C15.4°C
3 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C12.3°C
0 BF 76%
Η υγεία των αθλητών πάνω από τα συμβόλαια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η υγεία των αθλητών πάνω από τα συμβόλαια

Αναβλήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, που ήταν να ξεκινήσουν στις 24 Ιουλίου στο Τόκιο, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή έδειχνε να καθυστερεί αδικαιολόγητα να πάρει την απόφαση, αλλά τελικά φάνηκε ότι ήθελε να πάρει το «πράσινο φως» από την κυβέρνηση της Ιαπωνίας για να μην παραβιάσει το συμβόλαιο που είχε υπογραφεί και να αποφύγει τις οικονομικές συνέπειες σε περίπτωση που οι Ιάπωνες πήγαιναν στα διεθνή δικαστήρια.

Το αίτημα για την αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων από τη μεγάλη πλειονότητα των αθλητών και των ανθρώπων του αθλητισμού σε ολόκληρο τον κόσμο ήταν δίκαιο και η απόφαση πάρθηκε τέσσερις μήνες ακριβώς πριν από την έναρξη της διοργάνωσης, στις 24 Μαρτίου. Αυτονόητη είναι και η αναβολή των Παραολυμπιακών Αγώνων, που θα διεξάγονταν αμέσως μετά...

Από την αναβολή αυτή μεγάλη χαμένη είναι η οικονομία της Ιαπωνίας, που θα έχει επιπλέον έξοδα για έναν σχεδόν χρόνο, χωρίς να έχει αύξηση στα έσοδα, ενώ θα πρέπει να γίνουν εξ αρχής οι διαδικασίες πώλησης των εισιτηρίων, και όχι μόνο. Μέχρι τώρα έχουν δαπανηθεί από την ιαπωνική κυβέρνηση 13 δισ. δολάρια και με την αναβολή το συνολικό κόστος αναμένεται να εκτοξευθεί στα 38 δισ.

«ΤΟΚΙΟ 2020ne»

Θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη η οικονομική ζημιά σε περίπτωσης αλλαγής και του λογότυπου, αλλά ΔΟΕ και διοργανωτές βρήκαν μια μεσοβέζικη λύση. Στην ονομασία της διοργάνωσης, θα παραμείνει το «Τόκιο 2020» και δεν θα γίνει «Τόκιο 2021», αλλά θα προστεθούν δύο γράμματα στο λογότυπο, τα αγγλικά «n» και «e», που θα σχηματίζουν τη λέξη «One» («ένα») μαζί με το τελευταίο «μηδέν» από το 2020 και μ' αυτόν τον τρόπο («Τόκιο 2020ne») θα παραπέμπουν στο 2021.

Στην ανακοίνωση αναβολής της διοργάνωσης αναφέρεται:

«Χθες ο γενικός διευθυντής του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας τόνισε πως ο κορωνοϊός είναι σε έξαρση και υπάρχουν πάνω από 375.000 κρούσματα παγκοσμίως, σχεδόν σε όλες τις χώρες, και ο αριθμός μεγαλώνει συνεχώς.

Με τις παρούσες συνθήκες και με βάση την πληροφόρηση που έχουμε ο πρόεδρος της ΔΟΕ και ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο θα πρέπει να αναβληθούν για μια ημερομηνία μετά το 2020, αλλά όχι αργότερα από το καλοκαίρι του 2021, προκειμένου να διασφαλιστεί η υγεία των αθλητών, όλων όσοι συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες και της διεθνούς κοινότητας».

Κρούσματα στην πυγμαχία...

Το θέμα είχε θίξει και η «χρυσή» ολυμπιονίκης μας Άννα Κορακάκη, που είχε αναρωτηθεί «τι θα γίνει αν έχουμε έστω και ένα κρούσμα στο Ολυμπιακό Χωριό, όπου θα βρισκόμαστε 12.000 αθλητές». Η αγωνία της επιβεβαιώθηκε τις προηγούμενες μέρες, όταν διαπιστώθηκε ότι τρία μέλη της τουρκικής αποστολής και άλλα τόσα της κροατικής αποστολής στο προ-ολυμπιακό τουρνουά της πυγμαχίας στο Λονδίνο είναι «θετικά» σε κορωνοϊό.

Η διοργάνωση στην πρωτεύουσα της Αγγλίας διακόπηκε στις 16 Μαρτίου, όπως διακόπηκε και το Παγκόσμιο Κύπελλο ενόργανης γυμναστικής στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, αλλά το «κακό» είχε γίνει ήδη. Ευτυχώς δεν υπάρχει κανένα δυσάρεστο νέο για τους Έλληνες αθλητές και αθλήτριες που είχαν πάρει μέρος σ’ αυτές τις δύο διοργανώσεις.

Αγωνιστικά θέματα - ντόπινγκ...

Ακόμη κι αν η πανδημία του κορωνοϊού σταματούσε το αμέσως επόμενο διάστημα και δεν άλλαζε η ημερομηνία έναρξης της διοργάνωσης, είχε δημιουργηθεί κι ένα μεγάλο ζήτημα όσον αφορά το αθλητικό κομμάτι των αγώνων και το κατά πόσον θα υπήρχε υγιής ανταγωνισμός, όταν οι περισσότεροι αθλητές και αθλήτριες δεν μπορούν να βγουν καν από τα σπίτια τους και άλλοι προετοιμάζονται χωρίς προβλήματα, υπό ιδανικές συνθήκες.

Παράλληλα υπήρχε και θέμα ηθικής τάξης, που είχε να κάνει με την προστασία από το ντόπινγκ. Εδώ και έναν μήνα περίπου, όταν μπήκαν περιορισμοί στις αεροπορικές πτήσεις και «έκλεισαν» τα σύνορα, έχουν σταματήσει οι αιφνιδιαστικοί έλεγχοι και είναι γνωστό ότι τις απαγορευμένες ουσίες δεν τις παίρνουν οι παρανομούντες αθλητές τόσο την περίοδο των αγώνων όσο την περίοδο της προετοιμασίας, αρκετούς μήνες πριν...

Ένα άλλο ζήτημα που είχε δημιουργηθεί από την εξάπλωση του κορωνοϊού ήταν ότι δεν μπορούσε να ολοκληρωθεί ομαλά η διαδικασία πρόκρισης αθλητών και ομάδων στους Ολυμπιακούς Αγώνες «Τόκιο 2020». Μέχρι τώρα έχει εξασφαλίσει την παρουσία του στους αγώνες το 57% όσων πάρουν μέρος.

Οι διοργανώσεις στα ατομικά αθλήματα αναβάλλονταν η μια μετά την άλλη, ενώ ανάλογο πρόβλημα υπήρχε και στα ομαδικά με τη διακοπή των πρωταθλημάτων, που επηρέαζαν άμεσα και τα προ-ολυμπιακά τουρνουά.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Καναδά, που είχε αναλάβει να διοργανώσει όμιλο στο προ-ολυμπιακό τουρνουά του μπάσκετ, όπου θα μετείχε και η Εθνική μας ομάδα, και δύο μέρες πριν την ανακοίνωση της αναβολής είχε κάνει γνωστό που δεν θα στείλει αθλητές του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

Ανάλογες ανακοινώσεις έβγαλαν κι άλλες Ολυμπιακές Επιτροπές, όπως της Αυστραλίας, της Πολωνίας και της Κύπρου, αλλά και η Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου, μέσω του προέδρου της Σεμπάστιαν Κόε, που περισσότερο είχαν σκοπό να «απειλήσουν» τους Ιάπωνες διοργανωτές με το ενδεχόμενο «φιάσκο» των αγώνων παρά τον Τόμας Μπαχ, που «έπαιζε... καθυστερήσεις».

Ολυμπιακή φλόγα...

Φυσικά μετ’ εμποδίων έγινε και η τελετή μεταφοράς της ολυμπιακής φλόγας από την Αρχαία Ολυμπία στην Ιαπωνία. Η εικόνα του άδειου Παναθηναϊκού Σταδίου, με την παρουσία ελάχιστων παρισταμένων και τους Ιάπωνες διοργανωτές να απουσιάζουν, ήταν τραγική. Τελικά η ολυμπιακή φλόγα έφθασε στη «Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου», αλλά η λαμπαδηδρομία σταμάτησε και θα συνεχιστεί -κορωνοϊού επιτρέποντος- λίγους μήνες πριν από την έναρξη της διοργάνωσης του 2021.

Αυτό που απομένει είναι τις αμέσως επόμενες μέρες Ιάπωνες διοργανωτές και ΔΟΕ να συναποφασίσουν την ακριβή ημερομηνία της διοργάνωσης. Η ιαπωνική κυβέρνηση θέλει να γίνει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, προτείνοντας την άνοιξη, αλλά υπάρχουν κι άλλα θέματα που αφορούν, κυρίως, τα συμφέροντα των τηλεοπτικών μεταδόσεων των μεγάλων δικτύων και τις αντίστοιχες επιπτώσεις στα οικονομικά της ΔΟΕ.

Για να εξυπηρετήσει, μάλιστα, τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων το καλοκαίρι του 2021, η Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου (World Athletics) δέχθηκε ήδη τη μετάθεση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Στίβου, που ήταν να διεξαχθεί 6-15 Αυγούστου στο Όρεγκον των ΗΠΑ...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL