Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Αλ.Γεωργούλης: Ο ευρωπαϊκός αθλητισμός πρέπει να προωθεί την κοινωνική συνοχή, την διαφορετικότητα και την ισότητα

«Ο ευρωπαϊκός αθλητισμός είναι ακόμη ένας δίαυλος μέσω του οποίου μας δίνεται η ευκαιρία να προωθήσουμε την κοινωνική συνοχή, την διαφορετικότητα και την ισότητα. Και αυτό οφείλουμε να κάνουμε σε κάθε επίπεδο και με οποιονδήποτε δυνατό τρόπο», σημείωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

Να αναλάβει άμεσα δράση για την καταπολέμηση ρατσιστικών φαινομένων στο ποδόσφαιρο κάλεσαν την UEFA ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Αλέξςη Γεωργούλης και ευρωβουλευτές από την Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά - Βόρεια Πράσινη Αριστερά, Πράσινοι-Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία, Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Ανανεώστε την Ευρώπη.

Οι ίδιοι δεσμεύθηκαν να παρέχουν την πλήρη υποστήριξή τους.   

Αφορμή της πρωτοβουλίας αυτής ήταν περιστατικά που σημειώθηκαν πρόσφατα σε ευρωπαϊκούς και διεθνείς αγώνες με συνθήματα ρατσιστικού περιεχομένου

Συγκεκριμένα, η επιστολή αναφέρει πως αν και το νέο πρωτόκολλο της UEFA για την αντιμετώπιση του ρατσισμού και των διακρίσεων αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την επίλυση του ζητήματος, απαιτείται η ουσιαστική εφαρμογή του. Αυτό σημαίνει ότι, εφεξής, η Ένωση οφείλει να απαντά με πιο αυστηρό τρόπο και να εφαρμόζει, αντί συμβολικών αντιποίνων, τις απαραίτητες κυρώσεις, όπως η αποβολή ομίλων από τα πρωταθλήματα. Επιπλέον, όπως τόνισε η επιστολή, η UEFA πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες και να υποστηρίξει πιο σθεναρά προγράμματα ενημέρωσης και εκπαίδευσης στο συγκεκριμένο ζήτημα για τους εμπλεκόμενους, ούτως ώστε να αποτρέψει παρόμοια περιστατικά στο μέλλον.

Την Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου, ο Πρόεδρος της UEFA απάντησε στην εν λόγω επιστολή. Στην απάντηση της προς στην επιστολή, η UEFA αναγνωρίζει την σοβαρότητα του προβλήματος, αναφέρει ότι έχουμε ακόμη πολύ δρόμο για την επίτευξη των επιθυμητών στόχων καθώς και ότι για αυτό πρέπει να δοθεί η δέουσα σημασία στο θέμα. Ακόμη, η Ένωση δεσμεύτηκε να εντείνει τις προσπάθειές της ώστε να διασφαλίσει ότι δεν θα επαναληφθούν παρόμοιες ενέργειες. Τέλος, προκειμένου αυτός ο σκοπός να πραγματοποιηθεί, η UEFA συμφώνησε να προχωρήσει σε μια πιο συντονισμένη συνεργασία με την Ε.Ε. 

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και τακτικό μέλος της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας, για το ζήτημα του ρατσισμού και των διακρίσεων στον χώρο του ποδοσφαίρου στην Ευρώπη, Αλέξης Γεωργούλης δήλωσε για την επιστολή που συνυπέγραψε και για την αντίστοιχη απάντηση της UEFA:

«Φαινόμενα λεκτικής βίας, ρατσισμού και διακρίσεων, όπως αυτά που παρατηρήθηκαν το προηγούμενο διάστημα  σε ποδοσφαιρικούς αγώνες στην Ολλανδία, δεν μπορούν πλέον να γίνονται άλλο ανεκτά. Από εδώ και στο εξής πρέπει να υπάρχει μηδενική ανοχή σε τέτοιου είδους περιστατικά όπως τα πρόσφατα. Για αυτό και όσον αφορά τις απαιτούμενες κυρώσεις προς συμμόρφωση των υπαιτίων, δεν χωράει καμία διαπραγμάτευση ως προς τον βαθμό στον οποίο αυτές πρέπει να εφαρμοστούν.

» Στην περίπτωση που γίνουμε μάρτυρες παρόμοιου συμβάντος, η Ένωση Ευρωπαϊκών Ποδοσφαιρικών Ομοσπονδιών οφείλει να λάβει αυστηρότερα μέτρα για να διασφαλίσει ότι αυτό θα είναι και το τελευταίο. Κρίνεται αναγκαία ακόμη η πλήρης συνεργασία και ο συντονισμός κατάλληλων δράσεων με σχετικούς φορείς και με την Ε.Ε. Ειδάλλως, δεν μπορούμε να πραγματώσουμε την υπόσχεσή μας στους φίλους του αθλητισμού και γενικά σε όλους τους ευρωπαίους πολίτες ότι κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να εξασφαλίσουμε ότι ο τομέας αυτός υποστηρίζει τις Ευρωπαϊκές αξίες.

» Το ποδόσφαιρο, όπως και κάθε άλλο άθλημα στην Ευρώπη, πρέπει να βασίζεται στον συναγωνισμό που φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά και όχι σε αυτό το είδος του ανταγωνισμού που συχνά παρατηρούμε σήμερα, το οποίο δημιουργεί αντιπαλότητα και ωθεί τους πολίτες, που είναι ήδη προβληματισμένοι με αρκετά ζητήματα, στην βία και στο μίσος. Ο ευρωπαϊκός αθλητισμός είναι ακόμη ένας δίαυλος μέσω του οποίου μας δίνεται η ευκαιρία να προωθήσουμε την κοινωνική συνοχή, την διαφορετικότητα και την ισότητα. Και αυτό οφείλουμε να κάνουμε σε κάθε επίπεδο και με οποιονδήποτε δυνατό τρόπο.  

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Στουρνάρας μαινόμενος

Ο κεντρικός μας τραπεζίτης Γ. Στουρνάρας βγήκε χθες στο πρακτορείο Bloomberg και είπε ότι χρειάζονται συντονισμένα μέτρα δημοσιονομικής τόνωσης των οικονομιών, διότι αλλιώς η Ευρώπη θα βρεθεί ξανά αντιμέτωπη με μια σοβαρή κρίση χρέους.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις