Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
Σε οικονομική και αγωνιστική κρίση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σε οικονομική και αγωνιστική κρίση

Ο Λευτέρης Μποχωρίδης ότι καλύτερο έχει "παράξει" η Θεσσαλονίκη τα τελευταία χρόνια...

Από τη δεκαετία του 1980, που το Άρης - ΠΑΟΚ ήταν το κορυφαίο ζευγάρι στο εγχώριο διασυλλογικό μπάσκετ, έχουν περάσει πάρα πολλά χρόνια. Από τότε υπήρξαν πολύ καλύτερες εποχιακές συγκυρίες από τη σημερινή, όπου βρίσκονται στην κυριολεξία και οι δύο σε πολύ άσχημη θέση, καθώς ποτέ στο παρελθόν οι δύο μεγάλες ομάδες της Θεσσαλονίκης δεν ήταν στις δύο τελευταίες θέσεις του βαθμολογικού πίνακα! Ο ΠΑΟΚ έχει τρεις νίκες σε 11 αγώνες και ο Άρης μόλις δύο νίκες. Η Θεσσαλονίκη είναι, αυτήν την εποχή, μια πόλη σε... μπασκετική κρίση!

Ο Άρης είναι μία από τις πιο επιτυχημένες ομάδες του ελληνικού μπάσκετ, καθώς έχει κατακτήσει 10 πρωταθλήματα, 8 Κύπελλα Ελλάδας, 1 Ευρωπαϊκό Κύπελλο, 1 Κύπελλο Κόρατς και 1 FIBA Champions Cup. Από την πλευρά του, ο ΠΑΟΚ έχει στην τροπαιοθήκη του 2 πρωταθλήματα, 3 Κύπελλα Ελλάδας, 1 Ευρωπαϊκό Κύπελλο και 1 Κύπελλο Κόρατς.

Ο ΠΑΟΚ στην τρέχουσα δεκαετία έχει καταγράψει τέσσερις τέταρτες θέσεις, ενώ πέντε φορές τερμάτισε πέμπτος. Ήταν, δηλαδή, παρά τη συχνή οικονομική του δυσπραγία, σταθερά σε υψηλό επίπεδο, αν και όχι στο κορυφαίο της διεκδίκησης τίτλων. Αντίστοιχα, ο Άρης τέσσερις φορές τερμάτισε στην τέταρτη θέση στο ίδιο χρονικό διάστημα.

Οι προϋποθέσεις του πρόσφατου παρελθόντος δεν υπάρχουν πλέον, για καμία από τις δύο ομάδες και η βασική αιτία είναι τα οικονομικά προβλήματα. Σιγά - σιγά ήρθε η φθορά και φέτος φαίνεται πως η αδυναμία είναι μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά. Για παράδειγμα, σε πρόσφατες δηλώσεις του ο αντιπρόεδρoς της ΚΑΕ ΠΑΟΚ Nίκος Κωνσταντινίδης έκανε λόγο για άμεση ανάγκη εξεύρεσης ενός ποσού που φτάνει τα 350.00 ευρώ μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου.

Ένα επιπλέον πρόβλημα είναι ότι η "μπασκετομάνα" Θεσσαλονίκη έχει πάψει εδώ και αρκετά χρόνια να "γεννάει" μεγάλους παίκτες, όπως στο παρελθόν. Βλέποντας το δυναμικό των ομάδων διαπιστώνεις, όσον αφορά στην παραγωγική διαδικασία, ότι τα πράγματα μάλλον είναι πενιχρά. Στον ΠΑΟΚ υπάρχει ο Κωνσταντίνος Ιατρίδης, που πήγε εκεί το καλοκαίρι του 2014 από τον Κεραυνό Ωραιοκάστρου και το 2017 αναδείχθηκε πρωταθλητής Ελλάδας με την ομάδα παίδων του ΠΑΟΚ.

Στον Άρη βρίσκεται ο 17χρονος σέντερ Στράτος Βουλγαρόπουλoς, που οδήγησε τους «κιτρινόμαυρους» στους τελικούς του εφηβικού πρωταθλήματος της πόλης με τον ΠΑΟΚ, με ύψος 2.16μ. και έχει βγει από την Ακαδημία που διατηρεί στον Εύοσμο ο Νίκος Χατζηβρέττας. Υπάρχουν, ακόμη, ο Δημήτρης Φλιώνης και ο Διαμαντής Σλαφτσάκης που σχετίζονται με την "παραγωγική" διαδικασία της Θεσσαλονίκης. Πάλι καλά που στον Άρη διαθέτουν και τον Λευτέρη Μποχωρίδη, με 15 πόντους μέσο όρο στους μόλις πέντε αγώνες που έχει αγωνιστεί, λόγω του τραυματισμού του...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL