Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C24.2°C
1 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.0°C22.8°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
17.0°C22.1°C
2 BF 53%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.8°C19.9°C
1 BF 94%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.7°C20.7°C
0 BF 59%
Αφρικανική σκόνη / Νέο κύμα χτύπησε το νότιο μέρος της χώρας - Έρχεται νέα άνοδος της θερμοκρασίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αφρικανική σκόνη / Νέο κύμα χτύπησε το νότιο μέρος της χώρας - Έρχεται νέα άνοδος της θερμοκρασίας

Aφρικανική σκόνη πάνω από την Αθήνα. Τρίτη 23 Απριλίου 2024
(Φωτ. αρχείου/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

«Πνίγεται» από την Αφρικανική σκόνη μεγάλο μέρος της χώρας και ιδιαίτερα η Κρήτη, με την Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης να δίνει ειδικές οδηγίες στους πολίτες. Οι συγκεντρώσεις της αφρικανικής σκόνης θα διατηρηθούν αυξημένες σήμερα, Σάββατο κυρίως στη δυτική και τη νότια χώρα και αναμένεται να υποχωρήσουν από την Τετάρτη χάρη σε βορειοδυτικούς ανέμους.

Mε τη μέγιστη θερμοκρασία να σημειώνεται στους Ποτάμους Λασιθίου με 35,6 °C. , υγρασία και σκόνη μετατρέπουν την εικόνα στα κεντρικά και νότια της χώρας σαν να «πνίγεται» από την ατμοσφαιρική ρύπανση ενώ βαριά είναι η ατμόσφαιρα και από τον Λυκαβηττό όπου «χάθηκε» η θέα προς τη θάλασσα, μέχρι την Καλαμάτα.

Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών στη Μεσσηνιακή πρωτεύουσα – τα επίπεδα υγρασίας βρίσκονται στο 44% και είναι υψηλή η συγκέντρωση σκόνης. Οι ειδικοί συστήνουν να ενημερωνόμαστε για τις ώρες που τα επίπεδα της σκόνης είναι υψηλά, να κρατάμε κλειστά παράθυρα και πόρτες να πίνουμε αρκετό νερό και να περιορίσουμε τις υπαίθριες δραστηριότητες.

Σύμφωνα με την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, η οποία απευθύνει συστάσεις προς τους πολίτες, είναι χρήσιμο να παρακολουθούμε τις μετεωρολογικές προβλέψεις, να ενυδατώνουμε σωστά τον οργανισμό μας, να μην κάνουμε υπαίθριες δραστηριότητες, να παραμείνουμε σε εσωτερικούς χώρους, να φοράμε μάσκα αν είμαστε σε εξωτερικούς χώρους, καθώς έτσι περιορίζουμε την εισπνοή σωματιδίων σκόνης και αν ανήκουμε στις ευπαθείς ομάδες είναι χρήσιμο και ωφέλιμο να επικοινωνήσουμε με τον ιατρό μας.

Τα παιδιά που θεωρούνται ευαίσθητη ομάδα, ευάλωτη ομάδα, καλό είναι τις ημέρες που έχουμε αυξημένη ρύπανση με την αφρικανική σκόνη να τα κρατούν οι γονείς στο σπίτι και να αποφεύγουν τις υπαίθριες δραστηριότητες, τόνισε ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευεθροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, Κώστας Νταλούκας.

Η πρόγνωση του καιρού για τις επόμενες ημέρες

Περαιτέρω αύξηση αναμένεται να σημειώσει και η θερμοκρασία, καθώς ξεπερνούν ήδη τους 30 βαθμούς Κελσίου σε πολλές περιοχές της χώρας.

Την Κυριακή αναμένονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές, πρόσκαιρους όμβρους και κυρίως στα ορεινά μεμονωμένες καταιγίδες με σταδιακή βελτίωση από το απόγευμα.

Στην υπόλοιπη χώρα αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά όπου θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι και πιθανώς στα ορεινά μεμονωμένες καταιγίδες. Οι συγκεντρώσεις της αφρικανικής σκόνης θα διατηρηθούν αυξημένες κυρίως στη δυτική και τη νότια χώρα.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL